Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 37 - Kezdődnek az ifjúsági órák

Szószóró

Kezdődnek az ifjúsági órák

Sokszor nem kis fejtörést okoz azok számára, akik ifjúsági csoportba járnak, vagy ott aktívabb, vezetői szerepet is vállalnak, hogy miként és mivel kössék le társaink figyelmét.

Ilyenkor, az újabb tanév elején terveket készítünk az ifi csoport számára, és igyekszünk összegyűjteni a csapatot – a régebben, illetve az idén konfirmáltakat is beleértve. Ha az összegyűjtés fázisa sikeresnek bizonyul is, még mindig előttünk áll a következő lépcsőfok: mi legyen a téma, milyen módszerrel dolgozzuk fel például a kiválasztott bibliai történetet, egy-egy beszélgetés alapgondolatát.

Az ifjúsági vezetőknek – beleértve fiatalabbakat, idősebbeket egyaránt – e téren két könyv is a rendelkezésükre áll.

A csoportépítés elvi alapjait Jim Burns Ifjúságépítők című könyvének a segítségével vehetjük át. A könyv huszonhét fejezetben dolgozza fel azokat az ismereteket, amelyekre szükségük van a fiatalokkal foglalkozóknak. Például szó van benne a „gyakorlati stratégiáról” mint a közösségépítés alapjairól, a kreativitás „begyújtásáról”, azaz a helyes programszervezésről és -tervezésről. A szerző nagyobb fejezetet szentel a személyes kapcsolatok kiépítésének, illetve ápolásának, amely az ifjúsági munka alapját képezi. Végezetül óravázlatokkal is szolgál mindazoknak, akik ilyen jellegű segítséget igényelnek munkájuk során. A könyv megvásárolható a Harmat Kiadó boltjaiban. (Kiadja az Új Reménység Alapítvány, tel.: 52/424-036. Ára: 1700 Ft.)

Hasonlóképpen hasznos könyv a Start 4. nevet viselő, ifjúsági óravázlatokat tartalmazó füzet (Peter Graystone, Paul Sharpe és Pippa Turner munkája), amely tizenévesek részére készült. Ebben a frissen megjelent füzetben a barátságról, a szülőkről, a szerelemről, az egyedüllétről, az előítéletekről, az egyház és a gyülekezet fontosságáról, illetve a pünkösdről van szó. A munkafüzet kidolgozott témái nagy segítséget adnak az órák tematikájának a kialakításához. A füzetet a Szentírás Szövetség adja ki (tel.: 1/216-5115), és az egyházi könyvesboltokban lesz kapható.

Balog Eszter