Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 39 - Fáradozzatok a városnak békességén!

A közelmúlt krónikája

Fáradozzatok a városnak békességén!

Pilis városi rangot kapott

Pilis, ahol a hazai evangélikusság eddigi legnagyobb „falusi egyházközsége” volt található, ez év szeptember 16–18. között ünnepelte várossá válását. A közel tizenkétezer lakosú település másodjára kapott városi rangot, hiszen kétszáz évvel ezelőtt már elnyerte ezt a címet, amelytől azonban az 1800-as évek végén megfosztották. A mostani ünnepségsorozatban – a többi keresztény felekezet mellett – kiemelt szerepet kapott a pilisi evangélikus gyülekezet.

A rendezvénysorozat első – evangélikus szempontból egyik legfontosabb – eseménye az Izsópka gyermekénekkar Barátság háza című lemezének bemutató koncertje volt. A nyár elején felvett hanganyagból elkészült a zeneileg, szövegét tekintve és kiállításában is igényes CD lemez, melynek pilisi bemutatóját az önkormányzat felvette a várossá avatás hivatalos programjainak sorába. Több mint félezren voltak kíváncsiak a péntek esti lemezbemutatóra, amelynek sikerét garantálta a színpadra lépő ragyogó tekintetű, lelkes negyvenfős gyermekcsapat és az őket kísérő, fiatalokból álló zenekar. Az énekkar vezetője Jansik Ildikó kántor, aki tehetségével és lelkesedésével ismét kiemelkedőt alkotott.

Szombaton a piactéren állíthatták fel sátraikat a helyi egyházak és a civil szervezetek. A református és az evangélikus gyülekezet élt a lehetőséggel: sátraikban egész nap kiadványokat, CD-ket lehetett vásárolni, illetve alkalom nyílt a lelkészekkel való beszélgetésre és a gyülekezeti tagokkal való találkozásra is. Az alkalmon jelen volt Keveházi László nyugalmazott evangélikus lelkipásztor is, aki harminchét évig szolgált Pilisen, az egyházmegye esperese volt, és a településen díszpolgári címet is kapott. A lelkész dedikálta új, „A kereszt igéjét hirdetni kezdtem” – Sztárai Mihály élete és szolgálata című könyvét, este a gyülekezeti teremben pedig az érdeklődők számára összefoglalta mintegy három évtizedes kutató- és összegző munkájának az eredményét; a jelenlévők ezáltal szinte maguk is átélhették a könyv megírásának izgalmas és lenyűgöző folyamatát. (A több dedikálási alkalomnak köszönhetően a pilisiek megvásárolták az összes Pilisre hozott Sztárai-könyvet!)

Vasárnap délelőtt Keveháziné Czégényi Klára hirdette a pilisi evangélikus hívek között Isten igéjét. Délután kezdődött az ünnepségsorozat két legfontosabb eseménye. Az evangélikus templomban 15 órakor négy felekezet lelkipásztorai álltak meg Isten oltára előtt, hogy imádságban vigyék a színe elé a pilisiek jövőről alkotott terveit és álmait.

Pilis várossá válása – reménység szerint – fejlődést, több lehetőséget biztosít minden ott lakónak, ugyanakkor csak egy pont a jövőről való gondolkodásban. A megvalósuláshoz kell az áldás, az összefogás, a másik iránti nyitottság, a közös tenni akarás. A pilisi evangélikusság történetében mindenesetre most először történt meg, hogy az eddig is példás összefogásban szolgáló négy felekezet lelkészei egyszerre álltak meg Isten oltára és a gyülekezetek tagjai előtt. A címben is idézett ige (Jer 29,7) alapján Keveházi László lelkész prédikált. Az istentisztelet szép keresztény bizonyságtétel volt minden pilisi polgár előtt.

A vasárnapi ünnepség az evangélikus templomkertben folytatódott a város kulcsának átadásával, majd az önkormányzat állófogadást rendezett a meghívott vendégek számára az evangélikus gyülekezeti teremben.

Az evangélikus gyülekezet számára különösen fontos volt ez a három nap, hiszen a rendezvényen jelen lévők megismerhették zenei és istentiszteleti életüket, és – a többi keresztény felekezettel kibővülve – egységes keresztény jelenléttel lehettek egy állami (világi) esemény résztvevői, házigazdái.

Pángyánszky Ágnes

Regionális hozzárendelés: Pilisi Evangélikus Egyházközség