Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 39 - „Egyetlenek”

Keresztutak

„Egyetlenek”

Ötödik születésnapját ünnepelte szeptember 17-én Nagyváradon Románia egyetlen magyar nyelvű evangélikus óvodája, amely az idén rekordlétszámmal, hetvenöt gyermekkel kezdte el a tanévet.

A Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház 1812-ben alapított Nagyváradi Egyházközsége 1999-ben kapta vissza államosított épületét. Mivel a „visszavétel” idejére meglehetősen lepusztult falak eredetileg iskolának épültek, Mátyás Attila lelkész ismét oktatási funkciót szánt a háznak. Az intézmény elindulásában nagy szerepe volt a lelkészfeleségnek, Mátyás Juditnak is, aki az óvoda vezetőjeként szervezte meg a mostani hálaadó napot.

Az ünneplés egy időben, de két helyszínen zajlott. Míg a kicsinyeket az óvoda udvarán a Nagyváradi Bábszínház művészei szórakoztatták, addig a szülők, nagyszülők az átellenben lévő templomban vettek részt a hálaadó istentiszteleten. Itt Köncze-Geréb Árpád esperes végezte a liturgiát, igehirdetéssel pedig Adorjáni Dezső Zoltán püspök szolgált.

A jubiláló intézményt köszöntő Pető Csilla, Bihar megye óvodai főtanfelügyelője – egyebek mellett – így értékelte az öt évvel ezelőtti indulást: „Mindenki megértette, hogy az anyanyelvi oktatás ebben az intézményben fennmaradásunk egyik biztosítékának tekinthető. Jól felkészült óvodapedagógusaink kezébe nyugodtan helyezték gyermekeink sorsát, tudván, hogy mindent megtesznek a jó eredmények eléréséért.”

Magyarországról Ács Györgyné, a győri evangélikus óvoda vezetője hozott üdvözletet, valamint játékokat és könyveket ajándékba. Bár az ünnepség keretében helyi színművészek igazán színvonalas előadásában is elhangoztak versek, az alkalom leginkább szívet melengető része mégis az volt, amikor óvodások kicsiny csapata verses-énekes műsorral adott hálát az Úristennek. Ha a romániai magyar evangélikusok egyetlen óvodájának apróságai ezzel nem is voltak tisztában, a gyülekezet valójában nemcsak a jubiláló intézményt, de – mint a jövő letéteményeseit – őket is ünnepelte.

Boda Zsuzsa