Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 40 - Megújult grófi templomok

Egyházunk egy-két hete

Megújult grófi templomok

Hálaadás Szirákon és Erdőtarcsán

A szlovák gyökerű nógrádi evangélikus falvak közül immáron az igére vágyakozó sziráki és az erdőtarcsai közösséget is megújult istenháza fogadja. Szeptember 25-én, vasárnap délelőtt a német és holland betelepült családok által „globalizált” falu, Szirák és környéke adhatott hálát a gyönyörűen felújított templomért, délután pedig az erdőtarcsai gyülekezet ünnepelhette a kápolnából lett kis templom felszentelését.

Az impozáns sziráki kastéllyal átellenben lévő domb tetején a gróf Teleki Józsefné született Roth Johanna által építtetett evangélikus templom magaslik. A sziráki gyülekezetbe több mint ötven évvel ezelőtt látogatott püspök, így különleges alkalom volt számukra a hálaadó istentisztelet, amelyen az Északi Egyházkerület lelkészi vezetője, D. Szebik Imre hirdette az evangéliumot.

A püspök Mt 11,28 alapján tartott igehirdetésében utalt arra, hogy a templom mindenkit hív; küszöbét át kell lépnie a szülők nélkül felnövő, törődést igénylő, szeretetre éhes gyermekeknek, a válási árváknak, az úttalan utakon járó fiataloknak, a szürke életet élő, fásulttá váló, a legnehezebb terheket viselő középnemzedék tagjainak éppúgy, mint a beszélgetésre vágyó, utolsó szívdobbanásukat váró idős embereknek. Isten hívása nem felszínes, mert erő, hatalom, irgalom és szeretet rejtőzik benne.

A liturgiában a Nógrádi Egyházmegye esperese, Szabó András, valamint az Egyházasdengelegi Evangélikus Egyházközség helyettes lelkésze, Bartos Zoltán segédkezett. Bartos Zoltánné munkája eredményeként a hittanosok szolgálata, az énekkar és Szebik Imréné éneke gazdagította az országunk egyik legszebb templomáért tartott hálaadó istentiszteletet.

A tizenöt évvel ezelőtt elkezdett renoválási munkálatok végét a fényességével is hívogató templomtorony elkészülte jelentette. Ebben a sziráki felügyelő, Kopka László adományának, szervezői munkájának jelentős része volt – tudtuk meg Mátis Andrástól, Szirák polgármesterétől.

A délután folyamán az Egyházasdengelegi Evangélikus Egyházközséghez tartozó Erdőtarcsán a szintén dombocskán található, kriptából átalakított kis templom szentelésére került sor, ahová immáron az élő Úr hívja az élőket az örök életben való hitre – hangzott el Szebik Imre igehirdetésében. A harminc-harmincöt fő befogadására alkalmas kistemplom ünnepén több mint százan vettek részt. Azok, akik nem fértek be az istenházába, a kertben elhelyezett hangszórók segítségével hallgathatták a hála és az öröm szavait. Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével a munkálatok költségeinek a felét biztosító Magyarországi Szlovákok Szövetségének elnöke, Egyedné Baránek Ruzsenka is.

Horváth-Hegyi Olivér

Regionális hozzárendelés: Sziráki Evangélikus Egyházközség