Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 40 - Az egyházakat nem szabad kiszorítani a társadalomból

Keresztutak

Az egyházakat nem szabad kiszorítani a társadalomból

Az augsburgi vallásbéke négyszáz-öt-venedik évfordulóján Horst Köhler német elnök óva intett attól, hogy az egyházakat kiszorítsák a társadalom szívéből. Az 1555. szeptember 25-én megkötött augsburgi vallásbéke emlékére múlt vasárnap tartottak ökumenikus istentiszteletet az augsburgi Szent Anna-templomban. Ezen – Köhler mellett – részt vett Edmund Stoiber bajor tartományi miniszterelnök, Karl Lehmann bíboros, a katolikus püspöki kar elnöke és Wofgang Huber, a Német Evangélikus Egyház Tanácsának elnöke is.

„Az egyházakat nem szabad kiszorítani azokról a területekről, amelyeken évszázadokon át betöltötték a maguk szerepét. Különösen az iskolára és az egyházak által biztosított hitoktatásra gondolok, amelyről nem kellene lemondanunk” – jelentette ki Köhler az istentiszteletet követő ünnepségen, az augsburgi városházán. Az emberek ismét egyre határozottabban várnak vallási útmutatást, ezt bizonyította mindenekelőtt a kölni ifjúsági világtalálkozó – jelentette ki az államfő, aki a kultúrák párbeszédét szorgalmazta a béke és a stabilitás érdekében.

MTI