Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 40 - Újabb evangélikus–katolikus nyilatkozat?

Keresztutak

Újabb evangélikus–katolikus nyilatkozat?

Walter Kasper bíboros, a Keresztény Egység Pápai Tanácsának elnöke bejelentette: újabb közös dokumentum készül az evangélikusokkal – fontos teológiai kérdésekben. A Rómában tartott sajtótájékoztatón a bíboros úgy nyilatkozott: a szöveg olyan kérdésekkel is foglalkozik majd, mint például a két oldalnak az egyházzal és papi hivatással kapcsolatos felfogása.

A KNA német hírügynökség információi szerint a dokumentum aláírására szeptember 28-án – lapzártánk után – Bariban került sor. Evangélikus részről Ishmael Nokót, a Lutheránus Világszövetség főtitkárát várják, a katolikus delegációt pedig Walter Kasper bíboros vezeti majd.

A dokumentum az evangélikus–katolikus párbeszéd 1999 óta folytatott tanácskozásainak eredményeit foglalja össze. Legfontosabb témája az egyház apostoli dimenziója. Az egyház lényegéről szólva a katolikus és az evangélikus teológusok az apostoli korra visszanyúló kezdetekre hivatkoznak, az apostoli folytonosság fogalmával és a papi hivatás felfogásával kapcsolatban azonban különböző nézeteket vallanak.

KAP/MK