Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 41 - Százéves a fasori templom

Egyházunk egy-két hete

Százéves a fasori templom

Budapest vonzáskörzetében az 1781-es türelmi rendeletig egyedül Cinkotán volt evangélikus templom. Idővel sorra emeltek evangélikus istenházakat – a mai Városligeti fasorban pontosan száz esztendővel ezelőtt, 1905-ben. A centenárium alkalmából október 2-án tartottak ünnepi istentiszteletet, melyre a bajor testvérgyülekezetből, Trostbergből is érkezett küldöttség.

A Deák téren épült evangélikus gimnázium a század végére szűknek bizonyult. Eleink ekkor úgy határoztak, hogy új iskolát és mellé új templomot építenek – idézte fel az ünnepi istentiszteletet követő közgyűlésen a kezdeteket Szirmai Zoltán lelkipásztor, aki nyugdíjba vonulásával megvárta ezt a jeles évfordulót. Jelentéséből kitűnt, hogy a pesti lutheránusok a kor legkiválóbb szakembereit – mindenekelőtt a neves építészt, Pecz Samut – bízták meg a tervezéssel, illetőleg a kivitelezéssel. A munkálatok 1903-ban kezdődtek, és a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumban 1904-ben már be is indult az oktatás. A templomot, amelynek oltárképét Benczúr Gyula festette, üvegablakait pedig Róth Miksa készítette, 1905. október 8-án szentelte fel Bachát Dániel bányakerületi püspök.

A fasori evangélikus templom és gyülekezet első lelkésze Kaczián János volt. Őt Kemény Lajos, Gyöngyösi Vilmos, majd Koren Emil követte. A Fasor jelenlegi pásztora 1964-ben segédlelkészként került ide; 1968-ban másodlelkésze, 1971-ben pedig parókus lelkésze lett a gyülekezetnek. A centenáriumot ünneplő istentiszteleten Szirmai Zoltánnak a Fasorban végzett negyvenegy esztendős gyülekezetépítő és templomszépítő szolgálatát is méltatta a szószékről a Déli Egyházkerület püspöke. Gáncs Péter 1Kir 8,27–30 alapján tartott igehirdetésében Istennek adott hálát a gyülekezetért, a templomért és az iskoláért, amelyek ma ismét együtt prédikálnak. „Ha Salamon királyhoz hasonlóan mi is bölcsek akarunk lenni, akkor nekünk a Megváltó előtt kell térdet hajtanunk, tőle kell erőt kérnünk” – zárta igei elmélkedését a püspök.

Az istentiszteletet követő közgyűlésen egyházunk számos vezetője és a testvéregyházak képviselői köszöntötték – szóban és írásban – a jubiláló templom közösségét. A fasori gyülekezet a centenáriumra egyéb alkalmakkal is emlékezik: a templomszentelés napján, október 8-án este 19 órakor a Fasori Fiatal-Öregdiákok Kórusa ad hangversenyt. Az evangélikus közösségben korábban szolgáló lelkészek, felügyelők és másodfelügyelők, valamint egyházzenészek munkássága előtt a most vasárnapi istentiszteleten és az azt követő fogadás keretében róják le tiszteletüket. A gyülekezet új pásztorát október 16-án – az istentisztelet utáni közgyűlésen – választják meg.

G. Zs.

Regionális hozzárendelés: Budapest–Fasori Evangélikus Egyházközség