Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 41 - Visszaszámlálás

Liturgikus sarok

Evangélikus istentisztelet – liturgikus könyv

Visszaszámlálás

Új sorozatunk előretekint a közelgő adventre. Bár még messzinek tűnik, egykettőre betoppan. És vele – Deo volente – megérkezik az a könyv, amely lehetőséget kínál istentiszteleti életünk gazdagítására. Visszaszámlálás című sorozatunk célja tulajdonképpen az, hogy felkészítse az érdeklődőket a megújult rend használatára, és segítséget nyújtson jobb megértéséhez és befogadásához.

Megkezdődött a visszaszámlálás. Nemcsak a rakéta kilövése, az űrhajó indítása előtt, hanem bármely más munka vége felé közeledve is izgalmas pillanatokat élhetünk át.

Elkészült az „alternatív Agenda” (többen használták ezt a munkacímet, jelezve, hogy érvényes Agendánk mellett egy sor más lehetőséget is kínál ez az istentiszteleti rendtartás). A vaskos kézirat a kiadóhoz került, túl vagyunk három korrektúrafolyamaton, Kendeh K. Péter megálmodta az arculatot, és elvégezte a tördelést, s elkészült az első levonat. Közel hatszáz oldal vár a szuperrevízióra (öt testvérünk olvassa a szöveget, hogy lehetőleg egy hiba se maradjon benne), hogy utána Győri Virág olvasószerkesztő keze alatt elnyerje végleges formáját. A következő lépésben kezdődhet a nyomdai előkészítés utolsó fázisa, a levilágítás.

Reménységünk szerint október utolsó napjaiban hagyja el a nyomdát az úgynevezett „nullverzió”. Mit takar ez az elnevezés? Azt, hogy ez a kötet színes voltát, szerkezetét, tartalmát tekintve már a végleges szöveget tartalmazza, külső megjelenése (a puha kötés) azonban utal majd arra, hogy még van egy év az apró (nem strukturális) javításokra, változtatásokra. Olyan példányszámban jelenik csak meg, hogy minden gyülekezet kézbe vehessen egy-egy példányt. A végleges, kemény kötésű, tartós kivitelű kötet egy év múlva, reménység szerint 2006 adventjére lát majd napvilágot. Addig pedig közös gondolkodásra, együttes javítómunkára hívunk minden jóindulatú testvért.

A „nullverziót” október végi megjelenése után egy hónapig lehet ízlelgetni; az adventi időszak már lehetőséget kínál a kipróbálására is. Igaz, erre is még csak a kóstolgatás szintjén kerülhet sor, hiszen az „alternatív Agendát” hamarosan – reménységünk szerint böjtre – egy kísérőkönyvecske követi, amelyet az Evangélikus énekeskönyv kiegészítéseként kezükbe vehetnek a gyülekezeti tagok. (Ez tartalmazza majd az egyes istentiszteleti rendeket, a zsoltáranyagot, illetve énekverses liturgiánk gazdagabb kínálatát.)

Azért teszem idézőjelbe az „alternatív Agendát”, mert a megjelenő kötet címoldalán ezt olvassuk majd: Evangélikus istentisztelet – Liturgikus könyv (rövidítve LK-nak nevezzük). A böjti időszakban megjelenő könyvecskének pedig ez lesz a címe: Gyülekezeti liturgikus könyv (rövidítve: GyLK). A cím magyarázatára és a tudatos változtatás okára most induló sorozatunk következő részében még visszatérünk.

Hazai egyháztörténetünk lapjain azt látjuk, hogy átlagosan negyvenévenként jelent meg egy-egy új szertartáskönyv. Ez mindahányszor jelentős esemény volt – most is az. Ha pedig fontos mérföldkőhöz közeledünk az „alternatív Agenda” megjelenésével, akkor erre alaposan fel kell készülnünk. A sorozat következő írásai ebben szeretnének segíteni. Szólunk majd arról, hogy mi mindent tartalmaz ez a vaskos kötet. Olvashatnak testvéreink arról, hogy mi tér el a megszokottól, és miként lehet megtalálni benne azt, amit eddig is ismertünk, szerettünk. Tájékoztatjuk olvasóinkat arról is, hogy milyen előkészítés szükséges ahhoz, hogy egy gyülekezet megismerkedjen és éljen az új lehetőségekkel, illetve hogy a szó szoros értelmében el is sajátítsa őket. Szóba kerül az is, hogy milyen átjárás van a régi és új Agenda között, azaz hogy milyen módon „válogathatunk” egyikből-másikból úgy, hogy ne sérüljön a liturgiai rend, az istentisztelet felépítése és dramaturgiája. Praktikus tudnivalókról is beszámolunk.

Tanítványként most egy tanulási folyamat kezdetén járunk, melynek az első fázisa az ismerkedés. Nyitottságot, őszinte érdeklődést, előítéletek nélküli kíváncsiságot, a rácsodálkozásra való hajlandóságot kérünk testvéreinktől, és azt, hogy olyan szeretettel fogadják az érkező Evangélikus istentisztelet – Liturgikus könyv című kötetet, amilyen szeretettel sokan tíz éven keresztül dolgoztak rajta!

Hafenscher Károly (ifj.)