Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 41 - Madarász Gyula kiállítása a Vármegye Galériában

Kultúrkörök

Madarász Gyula kiállítása a Vármegye Galériában

„Jaj, de szép kiállítás!” – tört ki szinte önkéntelenül az egyik látogatóból az öröm hangja, már a kiállítóterembe lépve. Többen is felfigyeltek rá. Kérdő tekintetükre a választ hamarosan maguk a kiállított akvarellek adták meg. Madarász Gyula derűt árasztó színekben tobzódó művei végtelen csendességükben is beszélnek, mesélnek – múltról és jelenről, szépről és fájdalmasról. Elgondolkoztatnak és biztatnak.

Élményekben gazdag képei a magyar tájképfestészet nagyjait idézik. Nincs bennük semmi rendkívüli vagy egzotikus: megélt – az impresszionizmus minden finomságát, líraiságát tükröző – élmények. Szinte minden képe alá oda lehetne írni egy-egy költő verssorait. „Alföldi festészet” érzékenységgel, őszinteséggel telítve. Alkotásai a szülőföld, az otthon szeretetéről tanúskodnak, emlékképei az értékek megőrzésére hívják fel a figyelmet. Elhagyott ház – Felégett tarló – Pusztuló örökségünk – Múltunk jelei: figyelmeztető ecsetvonások. Hegyoldal alján szépen gondozott, kétablakos kis családi házak, előttük modern autóbusz áll, felettük a hegytetőn Pannonhalma… Beszélő kép ez is. Elmondja, hogy a művész ecsetjét nemcsak a keze vezeti, hanem gyakran a lelke is.

Sárga ősz – Tél a pusztán – Havasok Kárpátalján – Hóolvadás – Tavasz – Hajnal a Hortobágyon – Nyár – Domboldal fényeivel – Hortobágy virágai: a változó évszakok megörökítésében kitűnően kifejezi a tájban rejlő drámaiságot. Pusztuló örökségünk – örökségünk romjai című akvarelljei a művésznek a táj, a haza iránti hűségét hirdetik.

Madarász Gyula a természet szerelmese, finom vonalú akvarelljeinek nem véletlenül fő témája a fa, a víz, a föld, az erdő-mező csodálatos világa, a falvak vonzása. Hajdúnánáson rendezte első kiállítását, amelyet azóta több mint félszáz követett. 1972-től vett részt csoportos, külföldi, majd egyéni kiállításokon, számos hazai és külföldi művésztelep alapító tagja, több mint húsz művészeti díj boldog tulajdonosa. Nem csak hazai vidékeket láthatunk a képein: találkozhatunk Erdély, Kárpátalja, sőt a francia Alpok megörökített tájaival is.

A művész hetvenedik születésnapja alkalmából rendezett kiállításon Nagy Előd festőművész, Madarász Gyula alkotótársa és barátja adta át az ünnepeltnek az őt ábrázoló emlékplakettet.

A kiállítás október 15-ig a Vármegye Galériában (Budapest V., Vármegye u. 11.) keddtől péntekig, 10 és 17 óra között tekinthető meg.

Schelken Pálma