Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 41 - Luxushotel és kápolna

Egyházunk egy-két hete

Luxushotel és kápolna

Van-e létjogosultsága egy imádságra, igehallgatásra hivatott épületnek a felső tízezer által látogatott luxuskörnyezetben? A Budapesttől húsz kilométerre lévő, hetven hektáron elterülő gödi Pólus Palace Thermal Golf Club Hotel tulajdonosa, Pólus Péter és helyettes vezérigazgatója, Tasi László szerint igen. Neki köszönhetően az ötcsillagos hotelépület melletti Kápolna-domb tetején immár – ízléses egyszerűséggel épített – ökumenikus kápolna várja mindazokat, akik „nemcsak kenyérrel” élnek…

Október 2-án, vasárnap délután Beer Miklós váci római katolikus megyés püspök, D. Szebik Imre, az Északi Evangélikus Egyházkerület püspöke, Fónagy Miklós váci református esperes és Papp Miklós görög katolikus lelkész nemcsak megszentelte a magas fenyők árnyékában emelt kápolnát és a szállodát, hanem imádságba foglalta a közel százfőnyi személyzet életét is, becsületes, erkölcsös, Istennek tetsző munkájukhoz kérve Isten áldását.

Létesült tehát egy hely, ahol elcsendesedhet a tulajdonos éppúgy, mint a vendég vagy a személyzet.

S hogy mit tett volna Jézus, ha őt is meghívják? Biztos vagyok benne, hogy mielőtt elmegy, valami ilyesmit mond: „Nem az egészségeseknek van szükségük orvosra…”, és talán elkezd beszélni arról, ami örök, ami szent, ami az üdvösséghez szükséges. Jézus és tanítványai ott beszéltek Isten országáról, ahol csak tehették; ott voltak, ahonnan nem küldték el őket.

S vajon jelen volt-e Jézus ezen a vasárnapon az öt csillag alatt?

De hisz meghívták…

Horváth-Hegyi Olivér