Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 42 - A Revisz „emlékkönyvéből”

Keresztutak

A Revisz „emlékkönyvéből”

Harminckét fiatal érkezett a sepsiszentgyörgyi, brassói, tatrangi, zajzoni, négyfalusi, székelyzsombori és halmágyi evangélikus egyházközség ifjúsági csoportjainak tagjaiból a július 11. és 17. között a Romániai Evangélikus Ifjúsági Szervezet (Revisz) által megrendezett hagyományos országos ifjúsági táborba. Ebben az évben a bálványosfürdői Bálványos Gyöngye – Keresztény Turisztikai Központ adott helyet a találkozó résztvevőinek. A tábor témája az imádság mint az Istennel való kapcsolattartás legfőbb eszköze volt. E témában Raduch Zsolt brassói evangélikus lelkész, Raduch Réka, a Revisz alelnöke, Gergely Nándor teológushallgató, illetve e sorok írója tartott előadást.

A közös imádsággal kezdett és zárt napok mozgalmas programja is a tábor témájának volt alárendelve: a fiatalok az előadások után kis csoportokban beszélték meg az előadáson elhangzottakat, illetve az ezzel kapcsolatos kérdéseket. Az esős idő elmúltával két kiránduláson vettek részt. Csütörtökön a torjai büdösbarlangot látogatták meg, és egy imádság erejéig megálltak az erdőben található Mária-oltárnál is. Pénteken a bálványosi vár romjait keresték fel, majd hosszú sétát tettek a hegyoldalon, összegyűjtve a hagyományos záró tábortűzhöz szükséges fát.

A tábor egyszerre legszomorúbb és legfelemelőbb pillanata a táborzáró ifjúsági istentisztelet volt, amelyen Zelenák József, a Brassói Egyházmegye esperese, a Revisz elnöke hirdette az igét. A kézdivásárhelyi kis evangélikus templomban felcsendülő utolsó ének egyszerre hirdette Isten nagyságát és kegyelmét, illetve a búcsúzás fájdalmát. Mégis, mindenki azzal a hittel és abban bízva utazott haza, hogy az újbóli találkozás reménye erősebb, mint az elválás miatt érzett szomorúság.

Hankó Szilamér lelkészjelölt