Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 43 - Debreceni meghívók

Keresztutak

Debreceni meghívók

A Református Közéleti és Kulturális Központ és a Tiszántúli Református Egyházkerület közös szervezésében háromnapos kulturális fesztivál színhelye lesz október 28–30. között a hazai protestantizmus alföldi fellegvára, Debrecen városa. A rendezvénysorozat célja, hogy rávilágítson: hitünk és ebből fakadó szellemiségünk megtermékenyítő módon van jelen az élet legkülönbözőbb területein – a protestáns kultúra a magyar kultúra és közélet szerves része.

Ennek jegyében a fesztivál túllép a szó szoros értelmében vett egyházi kereteken, és a nagyközönséget szólítja meg rendezvényeivel, melyek között helyet kapnak színházi előadások, komoly- és könnyűzenei koncertek, néptánc, népzene, kulturális és politikai vitaestek, kiállítások, gyermekprogramok, filmvetítések és természetesen zenés istentiszteletek is. A neves fellépők és megszólalók vagy szellemiségükkel, vagy művészetük révén kapcsolódnak a protestáns egyházakhoz.

Helyszínként a „protestáns Róma”, Debrecen olyan – turisztikailag és történelmileg is – nevezetes helyszínei szolgálnak, mint a református kollégium, a Kossuth tér, a Nagytemplom, de rendhagyó módon bekapcsolódnak a pubok és a Főnix Csarnok is.

A színes programsorozat október 28-án 17 órakor fáklyás felvonulással és a főtéren rendezendő megnyitóünnepséggel kezdődik. A fesztivált Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, valamint Kósa Lajos, Debrecen város polgármestere nyitja meg.

Ízelítő a programból

– A Debreceni Református Kollégium Kántusának hangversenye a Nagytemplomban

– Az Evangélium Színház és a Pannon Várszínház előadásai a Csokonai Színházban és a Kamaraszínházban

– Filmvetítések az Apolló moziban, utána beszélgetések a filmről

– Illényi Katica és a Bolyki Brothers koncertje a Nagytemplomban

– A Budapest Klezmer Band és a Muzsikás együttes közös koncertje a Főnix Csarnokban, táncház a Szeredás együttessel

A debreceni kulturális fesztivál részletes programja a www.reformatus.hu internetcímen (is) elolvasható.

A Luther Kiadó szeretettel hív minden érdeklődőt a protestáns könyvvásárra a debreceni Nagytemplom előtti főtéren. A vásár ideje alatt kiadványaink 20% kedvezménnyel vásárolhatók meg.