Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 43 - Új közösségi ház – gyarapodó falu

Egyházunk egy-két hete

Új közösségi ház – gyarapodó falu

A nemescsói artikuláris műemlék templom állapota az utóbbi évtizedekben súlyosan megromlott, ezért 1999-ben már halaszthatatlanná vált a renoválása. Megújítása idején több segédlelkész is szolgált a gyülekezetben, akik hamarosan továbbálltak. 2002 nyarán Kalincsák Balázs és felesége, Varga Katalin idekerülésével csillant meg a remény, hogy nemcsak a templomrenoválás fejeződhet be, hanem újra parókus lelkészei is lehetnek az Alpokalján fekvő Nemescsó–Meszlen–Acsád–Kőszegdoroszlói Társult Egyházközségnek. 2003-ban befejezték a templom felújítását, de a fiatal lelkész házaspár újabb kihívással találta magát szembe.

A parókia melletti, egykor államosított tanítólakás időközben visszakerült a gyülekezet tulajdonába, de lakhatatlan volt. A gyülekezet ezt kántorlakás céljára szerette volna felújítani, ám időközben újabb lehetőségek nyíltak meg előttük: sikeresen pályáztak az európai uniós SAPARD-támogatásra, így nekikezdhettek egy tizennégymillió forintos beruházásnak.

A munkát tavaly kezdték el. Először kicserélték a tetőt, majd az épületben gyülekezeti termet, irodát, irattárat, garzonlakást, az e-Magyarország-pontnak helyet adó számítógéptermet, valamint egyház- és falutörténeti múzeumot alakítottak ki. Az így létrejött közösségi ház nemcsak a gyülekezetet szolgálja, hanem az egész falu gyarapodott általa. A járda helyi összefogással épült meg: az anyagot az önkormányzat vásárolta, és a gyülekezet tagjai rakták le társadalmi munkában. Az addigi munkálatok eredményén felbuzdulva a gyülekezeti teremmel és az irattárral kibővült parókiát is praktikusabbá tették, átépítették; ezt az egyházkerület egymillió forinttal támogatta, társadalmi munkával pedig a társgyülekezetek is a helyiek segítségére siettek.

Az elvégzett munkákért adtak hálát Nemescsóban október 16-án, vasárnap délután, amikor Vető István, a Vasi Egyházmegye esperese felszentelte a komplexumot. Az ünnepi istentiszteleten Ittzés János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke hirdetett igét Mt 11,25–30 alapján. Jézus ezekben az igeversekben hálát ad Istennek azért, mert a bölcsek és írástudók elől elrejti titkát. „Mártír gondolat lenne ez Jézus részéről?” – tette fel a kérdést prédikációjában az egyházkerület vezetője. Hiszen amikor ezt kéri, sok kudarc és visszautasítás éri. Nem, Jézus megköszöni, hogy Isten Isten marad, aki nem emberi logika szerint gondolkodik. Köszönettel és hálaadással ünnepelnek most Jézus jelen lévő tanítványai is, hiszen mindaz, ami Nemescsóban épült, azt szolgálja, hogy az evangélium itt is még erőteljesebben szólaljon meg – fejtette ki a püspök.

Menyes Gyula

Regionális hozzárendelés: Nemescsó–Meszlen–Acsád–K?szegdoroszlói Társult Evangélikus Egyházközség