Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 43 - Déli harangszó

Kultúrkörök

Déli harangszó

Ezen a héten minden délben az uraiújfalui evangélikus templom harangja szól a Kossuth rádióban. Uraiújfalu Sárvártól tizenöt kilométerre északkeletre, a Rába bal partjától öt kilométerre fekvő Vas megyei község.

A település neve a honfoglalást idézi. Eredetileg Urajnak hívták, és csak a legenda köti Koppány törzsfőhöz. Az viszont bizonyos, hogy Uraj alapítója vagy egy nemzetségfő, vagy egy nagycsalád vezetője volt. Egy 1221-ben készült oklevél szerint a Ják nemzetség birtoka volt, ahol új falu épült, és ezt Uraj földjének nevezték. A középkorban a Jáky, a Niczky és a Bezerédj család birtokaként tartották számon, a szomszédos Szentivánfa településsel együtt. Újfalu a 18. századtól a környék evangélikus központja volt; lelkésze hat környékbeli település lakóinak a lelkigondozását is ellátta.

Itt született a 19. század elején Bezerédj Amália írónő, akinek nagy szerepe volt az első hazai falusi kisdedóvók megszervezésében. Ugyancsak a falu szülötte Szelestey László költő, ügyvéd. Itt volt evangélikus esperes és táblabíró az irodalmár, folyóirat-szerkesztő, színházszervező Döbrentei Gábornak az édesapja, Döbrentei Lajos.

Az uraiújfalui impozáns barokk evangélikus templom 1784-ben épült. Tornyában három harang lakik. A délidőben megszólaló nyolcvanhat kilós harangot Seltenhofer Frigyes és fiai soproni műhelyében öntötték 1912-ben.

Forrás: Rtv Részletes