Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 44 - Deák téri mementók

Egyházunk egy-két hete

Deák téri mementók

Múlt vasárnap sem volt „lakatlan” a belváros evangélikus szigete. A Pesti Evangélikus Egyház Deák Téri Gyülekezetének a terme október 23-án megtelt azokkal, akik a II. Insula Lutherana-nap programjaira voltak kíváncsiak. A rendezvényt Huszár Gál nyomdász-reformátor emlékének szentelték, aki négyszázharminc évvel ezelőtt, 1575-ben éppen ezen a napon hunyt el.

Először a zene, majd az ének, később a szó csalogatta a Deák térre az érdeklődőket. A délelőtti két istentisztelet között a lajoskomáromi evangélikus gyülekezet fúvószenekara szolgáltatott térzenét a templom előtt, délután pedig az első emeleti gyülekezeti nagyteremben a pécsi evangélikus ifjúság gospelkórusának a tagjai fakadtak dalra, miután Smidéliusz Gábor lelkész köszöntötte a jelenlévőket.

Dr. Csepregi Zoltán egyháztörténész, az Evangélikus Hittudományi Egyetem tanszékvezető professzora Huszár Gálról tartott előadást; a következő referátum egy másik jubileum – Dag Hammarskjöld születésének századik évfordulója – alkalmából hangzott el. Az egykori ENSZ-főtitkárról dr. Békefy Lajos református lelkész szólt. Beszámolója apropóját az adta, hogy a közelmúltban jelent meg a svéd evangélikus politikusról szóló könyve Isten diplomatája címmel. A résztvevők a bemutatott köteten kívül számos más kiadvánnyal is megismerkedhettek a fennállásának tizedik évfordulóját ünneplő Huszár Gál papír- és könyvesbolt munkatársainak, Fánczi Györgyinek és Bella Sándornak a jóvoltából.

A tartalmas délután eredményhirdetéssel zárult: a II. Insula Lutherana-nap alkalmából meghirdetett vers- és prózaíró pályázat nyertesei vehették át jutalmukat. A szellemi ajándékok mellett a résztvevők kézbe fogható, hazavihető emléket is kaptak a Magvetés című kötet formájában, amely az említett irodalmi megmérettetésre érkezett anyagot tartalmazza. A nap méltó lezárását jelentette a Deák téri evangélikus templomban tartott koncert, J. S. Bach H-moll miséje a Lutherania énekkar és a Weiner–Szász Kamaraszimfonikusok előadásában. Ezen a templomi együttléten Gáncs Péter püspök prédikált.

GaZsu

Regionális hozzárendelés: Pesti Evangélikus Egyház Deák Téri Egyházközség