Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 44 - Jézus élete

A hét témája

Új evangéliumi összhang

Jézus élete

A közelmúltban jelent meg az Evangéliumi Kiadó és Iratmisszió újdonsága, Irving Jensen munkája, amelynek segítségével a négy evangéliumot időrendi sorrendben tanulmányozhatjuk. A 128 oldalas, munkafüzet jellegű kiadvány sok-sok ábrával, időrendi táblázattal és ellenőrző kérdéssel ismerteti Jézus mintegy három és fél éves nyilvános földi szolgálatát és életét.

A Jézus életét ismertető új könyv a korábban megjelent Szinopszistól eltérően nem az evangéliumok szövegeit közli párhuzamosan, hanem az igeszakaszokat tartalmazza pontos időrendi sorrendben, a helyszínek és az események címszerű, tömör megjelölésével. Így Bibliánkkal a kezünkben nyomon követhetjük, hogy az évenkénti páskaünnepek között merre járt, mit tett Jézus.

Földi szolgálatának visszavonultságban, elrejtettségben megélt első tizenkét hónapjáról csak János evangélista tudósít. A szolgálat második éve Galileában, a népszerűség jegyében telt el; ezt a tizenkettő elhívása osztja két szakaszra. A harmadik esztendő eseményeivel kapcsolatban megfigyelhetjük, hogy ekkor Jézus hallgatói részéről a tanítással szembeni ellenállás volt a jellemző. Jézus utolsó, féléves galileai szolgálatáról a szinoptikusok tudósítanak, míg a három hónapig tartó júdeai tartózkodásról csak Lukács és János ad hírt. A Pereában egy negyed év alatt történtekről viszont mind a négy evangélista beszámol.

A nagyhét ismert eseményeit naponkénti tagolásban, nagypéntek passióját szinte órákra lebontva követhetjük nyomon. A feltámadt Jézus megjelenéseinek pontos sorrendjét is ismerteti a füzet.

Ráadásként Jézus példázatainak és csodatételeinek a listáját is áttekinthetjük, s az összeállítás az evangéliumokban olvasható valamennyi ószövetségi idézet lelőhelyét is tartalmazza bibliai könyvek és versek szerinti csoportosításban.

Különleges, hasznos és sok új ismeretet nyújtó lehetőség, ha ennek a vezérfonalnak a segítségével tanulmányozzuk az evangéliumokat, Jézus életét, hogy megalapozott választ adhassunk Megváltónk kérdésére: „Hát ti kinek mondotok engem?” (Mt 16,15) Hisszük és tudjuk, hogy Jézus azért jött, hogy szolgáljon, és életét adja váltságul – minden olvasóért is! Ez a szerző fő üzenete ezzel a Szentírás tanulmányozását segítő, zsebbe való könyvével. Minden evangélikus kereszténynek „ajánlott” olvasmány a négy evangélium s a Jézus élete.

–i –s