Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 44 - Teológia mindenkinek

A hét témája

Teológia mindenkinek

Mindannyiunknak, akik kereszténynek valljuk magunkat, rendszeresen és rendszerezetten át kell gondolnunk keresztény hitünk tartalmát, irányát és célját. Azzal a törekvéssel, hogy ne könnyedén, felelőtlenül régi paneleket visszhangozzunk, hogy ne váljon hiteltelenné és erőtlenné a ránk bízott evangélium. Ehhez kíván segítséget nyújtani az a könyv, amely az Evangélikus Belmissziói Baráti Egyesület által szervezett előadás-sorozat keretében elhangzott referátumok szerkesztett változatát adja kezünkbe. Az előadás-sorozat címe Hitünk titkai. Teológia – Luther nyomán – mindenkinek volt.

Idézet az előszóból a szerkesztő, ifj. dr. Fabiny Tibor tollából: „A teológiát a hitről való gondolkodásnak tekintjük, tehát azt mondjuk, hogy a teológia elsősorban nem szakma (persze bizonyos mértékben az is), még kevésbé egy elit társaság tudománya, hanem habitus, végső soron minden hívő ember teológusnak tekinthető.”

Istennek az emberi nemmel kapcsolatos legnagyobb cselekedetei misztériumok számunkra – éppen hitünk legnagyobb kérdései, pontosabban sarokpontjai titkok. A maguk teljességében nem érthetjük meg őket, de mindazt, ami itt és most ránk tartozik, a Szentírás fényében számunkra is feltárulkozik. Bár a titkok titkok maradnak, Isten gyakran titokzatos cselekvésének következményei viszont nem titkok többé: bűnbocsánat, örök élet, üdvösség!

Így szólnak az előadások a rejtőzködő és kinyilatkoztató Istenről (ifj. Fabiny Tibor), a testté létel titkáról (Reuss András), a keresztfa titkáról (Véghelyi Antal), a feltámadás és az új élet csodájának titkáról (Rőzse István), a kereszt és feltámadás alakú egyház titkáról (Böröcz Enikő), valamint a végidő titkáról (Ittzés János). Legyen áldott az Úr, hogy a hívő előtt megfejti önmagát!

Kovács László