Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 46 - Püspöki közlemény

Közlemények, nyilatkozatok

Püspöki közlemény

Dr. Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke és dr. Szebik Imre, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke dr. Sólyom Lászlótól, a Magyar Köztársaság elnökétől kért találkozón a 2005. évi zárszámadási törvény körül kialakult nézeteltérések rendezésének elősegítését kérte, ugyanis a kormány-előterjesztésben szereplő összeg messze elmarad a törvény által meghatározott mértéktől.

Az egyházak vezetői arra is felkérték a köztársasági elnököt, hogy mindazon területeken segítse elő az állam és az egyházak közötti intézményes párbeszédet, ahol azok közös feladatokat látnak el.

Az elnök-püspökök tolmácsolták továbbá az Európai Protestáns Egyházak Közössége (Leuenbergi Konkordia) 2006. szeptember 12–18. között Magyarországon tartandó nagygyűlésének főelőadói felkérését dr. Sólyom László köztársasági elnök részére.

A protestáns egyházak elnök-püspökei örömmel fogadták, hogy a köztársasági elnök részéről nyitottságot és segítőkészséget tapasztaltak.

Budapest, 2005. november 4.

Dr. Bölcskei Gusztáv püspök (az MRE Zsinatának lelkészi elnöke) és D. Szebik Imre elnök-püspök (Magyarországi Evangélikus Egyház)