Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 46 - LVSZ-vezetők audiencián

Keresztutak

LVSZ-vezetők audiencián

XVI. Benedek pápánál tett látogatást november 7-én a Lutheránus Világszövetség elnöke, Mark S. Hanson püspök és dr. Ishmael Noko főtitkár. Ez a magánaudiencia volt az első olyan alkalom, amikor Róma új püspöke LVSZ-küldöttséget fogadott. A kihallgatásra a Keresztény Egység Pápai Tanácsának és a szövetségnek az éves találkozója kínált alkalmat. A világszövetség elnökét és főtitkárát elkísérte a Vatikánba prof. dr. Joachim Track, az LVSZ végrehajtó bizottságának tagja, illetve Karin Achtelstetter, az LVSZ főtitkárhelyettese, aki egyúttal a kommunikációs szolgálatért felelős iroda igazgatónője is. A delegáció tagja volt továbbá dr. Theodor Dieter lelkész a strasbourgi Ökumenikus Intézet képviseletében, valamint Frank Imhoff, a kommunkiációs osztály és Sven Oppegaard, az ökumenikus ügyek osztályának lelkész munkatársa.

A XVI. Benedek** pápánál tett látogatáson az LVSZ elnöke kifejezte abbéli örömét, hogy 1999-ben aláírhatták a megigazulásról szóló közös evangélikus–katolikus nyilatkozatot. Hanson említést tett a közös nyilatkozat nyomán elindult számos pozitív folyamatról, és a dialógus kapcsán felhívta a figyelmet a közös bizottság tízéves munkáját lezáró dokumentumra, amely az egyház apostoliságának kérdésével foglalkozik.

Utalva arra, hogy 2005 a római katolikus egyházban az eukharisztia éve, az LVSZ elnöke hangsúlyozta; habár a két felekezetben az úrvacsora ünneplésekor különböző szavakat használnak, de mindkét egyház tagjai hisznek abban, hogy Jézus Krisztus a kenyérben és a borban valóságosan jelen van.

XVI. Benedek pápa kiemelte, hogy pápasága egyik legfontosabb feladatának tartja a keresztény egyház egységének szolgálatát. „Az evangélikusok világszövetsége szívesen várja, hogy lépéseket tegyen ennek az ökumenikus szellemnek a jegyében” – mondta Ishmael Noko LVSZ-főtitkár.

G. Zs.