Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 46 - Evangélikusok a „más vallású völgy” kapujában

Egyházunk egy-két hete

Evangélikusok a „más vallású völgy” kapujában

Somogyvámos neve sokak számára minden bizonnyal a Krisna-völgy miatt ismerős. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy ennek kapuja előtt magasodik az evangélikus templom, az itt élő gyülekezet lelki hajléka, amelyet – renoválás után – három évvel ezelőtt szenteltek újra. Ez év november első vasárnapján a megújult lelkészlakás felszentelésére is sor kerülhetett.

Aradi György, a somogyvámosi gyülekezet – jelenleg Balatonbogláron lakó – lelkésze családjával együtt 1997 és 2000 között ezen a parókián élt. A sok évtizeden át lelkipásztorok lakóhelyéül szolgáló épület évekig volt segédlelkészek, kántorok, hitoktatók lakóhelye. Az időközben lakhatatlanná vált ház esetében elkerülhetetlenné vált a felújítás. A gyülekezet egykori iskolájáért kapott egyszeri kárpótlás segített megtenni az első lépéseket a megújulás felé vezető úton. „Schiszler Imre gondnok és Smidéliusz Zoltán akkori esperes lelkesedése és kitartása nélkül nem juthattunk volna el eddig a napig” – mondta Aradi György az ünnepi közgyűlésen.

A Belügyminisztérium által kiírt, Lakhatást szolgáló egyházi ingatlanok felújítása, korszerűsítése elnevezésű pályázaton 1millió 355 ezer forintot nyert a somogyvámosi gyülekezet; az összeget az országos egyház 1 millió 400 ezer forint önrésszel egészítette ki. Ehhez járult hozzá a Somogy-Zalai Evangélikus Egyházmegye 1millió 600 ezer forintos támogatása, melynek segítségével elkészülhetett a teljes beruházás.

Az épületen hő- és vízszigetelést végeztek új aljzatok és burkolatok alkalmazásával. Ezenkívül renovált kerítés, garázs, az újjávarázsolt pincekürtőhöz vezető járda, illetve rendezett udvar jelzi, hogy a régi hajlék új lakó fogadására kész. Ráadásként az önkormányzat erre a napra időzítette a templom díszkivilágításának az átadását és a régi evangélikus temető rendbetételének a befejezését is, amely immár méltó állapotban várja a szeretteik sírjához látogatókat.

Az ünnepi istentiszteleten – amelyen egy kisgyermeket is megkereszteltek – Ittzés János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke 2Kor 6,2 alapján hirdette Isten igéjét. Ebben hangsúlyozta, hogy ettől a vasárnaptól kezdve célegyenesbe fordult az egyházi esztendő. Előretekintésre biztatnak az igék, hiszen itt, a földi életünkben dől el, hogy milyen sorsunk lesz az ítéletben. Erről beszél Pál apostol is. Ha valaki azt kapná feladatul, hogy egy dolgozatban jellemezze korunkat, bizonyára sok mindenről tudna írni, de vajon úgy fogalmazna-e, hogy ez a kegyelem ideje? Mert Isten szól, ma még hirdetteti igéjét, amikor az emberek már szóba sem állnak egymással. Az istentiszteleten történt keresztelő azt jelzi, hogy van jövője a somogyvámosi gyülekezetnek. A keresztségben Jézus elkötelezi magát mellettünk, még ha mi el is felejtettük volna ezt – helyezte a jelenlévők szívére a püspök.

Az istentisztelet után a gyülekezet tagjai az elszármazottakkal és a vendégekkel együtt átvonultak a parókiához, ahol Szemerei János esperes felszentelte a megszépült épületet, amely keresztény stratégiai pontként evangélikus igehirdetőre vár a Krisna-völgy kapujában.

Menyes Gyula