Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 46 - Közgyűlés és presbiteri ülés a Déli Egyházkerületben

Egyházunk egy-két hete

Közgyűlés és presbiteri ülés a Déli Egyházkerületben

A Déli Evangélikus Egyházkerület november 4-én tartotta őszi közgyűlését és presbiteri ülését Pesterzsébeten, a gyülekezet új imatermében. Győri János Sámuel áhítata után a résztvevők megemlékeztek a tragikus körülmények között elhunyt Sikes Attila lelkészről (nekrológja lapunk 10. oldalán olvasható – aszerk.). Ezután a jelenlévők meghallgatták a püspöki és a felügyelői jelentést, amelyben az egyházkerület elnöksége beszámolt az előző ülés óta végzett munkájáról.

Gáncs Péter püspök jelentésében szólt arról, hogy elnöktársával megválasztásuk óta csaknem az egyházkerület területén található összes gyülekezetben látogatást tettek. Amint azt a felügyelői beszámoló is kiemeli, nemcsak az örömöket, hanem a gondokat is megtapasztalták a látogatások során. Mind a két jelentés kiemelten foglalkozott a 2006-os tisztújításra való felkészüléssel is. Szemerei Zoltán kerületi felügyelő az örömök mellett szólt azokról a problémás gyülekezetekről is, amelyekben szinte naponta szükség van a kerület elnökségének a segítségére is a gondok, konfliktusok rendezéséhez. Az ülésen megtárgyalták a 2006-os munkatervet.

A tanácskozás második részében a közgyűlés három pályázati kiírást fogadott el. Az egyik az egyházkerület múltjával kapcsolatos: a pályázóknak D. dr. Raffay Sándor püspök életművét kell feldolgozniuk.

A két másik pályázatra a résztvevőknek olyan munkákat kell küldeniük, amelyek egyházunk zenei életét és istentiszteleti liturgiáját hivatottak színesíteni; a kiírók a pályázóktól énekek megírását, illetve alternatív istentiszteleti megoldások kidolgozását várják. A pályázati kiírások elérhetőek az egyházkerület honlapján, és meg fognak jelenni az Evangélikus Életben is.

Az ankét meghívott vendége Muntag András zsinati gazda volt, aki ismertette a 2006-os tisztújítás kapcsán elvégzendő teendőket a gyülekezetitől az egyházkerületi szintig. Előadásában elmagyarázta, hogy az új struktúra felállításával hogyan változnak meg a hatáskörök és a döntési mechanizmusok.

Az ülés végén a jelenlévők megtekinthették a pesterzsébeti gyülekezeti ház építéséről és szenteléséről készült rövidfilmet.

A vendéglátásért és a szervezésért köszönet illeti a pesterzsébeti gyülekezetet. Az ülés írásos anyagait és az alkalomról készült képeket a http://del.lutheran.hu/hirek/ oldalon lehet megtekinteni, illetve letölteni.

BRZS

Regionális hozzárendelés: Déli Evangélikus Egyházkerület