Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 46 - Gyülekezeti segély gyülekezeteknek

Keresztutak

Gyülekezeti segély gyülekezeteknek

Ebben az évben számos természeti katasztrófa után megtapasztalhattuk, hogy gyülekezeteink pénzadománnyal is készek segíteni a bajbajutottakon. Egyszerre teltek meg a perselyek országszerte, amikor a gyülekezeti tagok hírül vették, hogy kül- vagy belföldön a településekre támadó víz vagy szél házakat sodort el, döntött romba. A hívek azonban nem csak ilyen esetekben készek az adakozásra: segítenek akkor is, ha egyik-másik gyülekezetünkben adódnak komoly anyagi nehézségek. Arról, hogy az adományok a megfelelő helyre kerüljenek, a Gusztáv Adolf Segélyszolgálat gondoskodik. A szolgálat november 5-én Domonyban tartott éves rendes közgyűlésén döntött az ez évben felajánlott összeg szétosztásáról.

A teljes összeg (4394691 forint) adakozásból, kötelező offertóriumból és perselypénzből tevődött össze. A legtöbb pénz az ország egyik legszegényebb térségében fekvő Hajdú-Szabolcsi Egyházmegyéből érkezett – ez elgondolkodtató lehet a többi gyülekezet számára.

A felajánlások elosztását megelőző istentiszteleten a GAS elnöke, Káposzta Lajos esperes, püspökhelyettes szolgált. Az elnök Jn 20,30–31 alapján tartott igehirdetésében az egyén idejének felhasználását, a kegyelmi idő megélését emelte ki. Kincs ez, amellyel jól kell gazdálkodnunk – fejtette ki.

A gyűlésen – amelyen részt vett D. Szebik Imre, az Északi Egyházkerület püspöke és Csorba Gábor, egyházunk megbízott gazdasági igazgatója is – a közel négy és fél millió forintot az egyházmegyék egy-egy GAS-előadójának véleményezése, illetve mérlegelése alapján nyolc gyülekezet között osztották föl. Egyrészt azok a gyülekezetek részesültek támogatásban, amelyek betartották a szolgálati utat – az esperesnél és a GAS-előadónál jelentkeztek a támogatás iránti kérelmükkel –, illetve megfelelő iratokkal támasztották alá kéréseiket, másrészt azok, amelyek már folyamatban lévő felújítás befejezéséhez kértek anyagi segítséget. A tanácsnak egyetlen kérést kellett elutasítania; ez esetben hiányoztak a munkálatok dokumentációi.

A pénzbeli segítségen és a lelkészözvegyek karácsonyi csomagjának küldésén túlmenően felvetődött, hogy a nagycsaládos lelkészek is kapjanak karácsonyi csomagot. Ennek lebonyolítását a kerületek vállalhatnák fel. A javaslat a Déli Egyházkerületben – ahonnan az ötlet származik – példamutató módon már az idén megvalósul.

A következő évre vonatkozó kérések beadási határideje 2006. szeptember 30. A jövőre rendelkezésre álló összeget a GAS-értekezlet 2006 őszén – Káposzta Lajos meghívására – Soltvadkerten osztja majd szét.

Horváth-Hegyi Olivér