Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 47 - Harmincéves a protestáns új fordítású Biblia

Keresztutak

Harmincéves a protestáns új fordítású Biblia

A Magyar Bibliatársulat Alapítvány (MBTA) november 7–8-án ünnepségsorozatot rendezett a protestáns új fordítású Biblia megjelenésének harmincadik és revíziójának tizenötödik évfordulója alkalmából. A program több helyszínen zajlott: a Magyarországi Református Egyház Dunamelléki Egyházkerületének budapesti központjában található Ráday Könyvtár olvasótermében, a Biblia Múzeumban, valamint a Magyar Bibliatársulat székházában.

A kétnapos ünnepi rendezvénysorozat keretében tudományos előadásokat hallgathattak meg a résztvevők, továbbá szerepelt a programban egy külön erre az alkalomra összeállított, a magyar nyelvű bibliafordításokat bemutató kiállítás megnyitója is.

A sorozatot D. Szebik Imre evangélikus elnök-püspök, az MBTA elnöke nyitotta meg; a református egyház részéről dr. Márkus Mihály – az MBTA ügyvezető elnöke –, dr. Bölcskei Gusztáv és dr. Szabó István püspökök vettek részt a Biblia-ünnepen.

A konferencia hazai, illetve Kolozsvárról és Komáromból érkezett magyar előadói több oldalról mutatták be a bibliafordítás, a bibliarevíziók készítése során felmerülő szakmai kérdéseket. Egyházunk részéről dr. Cserháti Sándor, az Evangélikus Hittudományi Egyetem Újszövetségi Tanszékének professor emeritusa emlékezett vissza a felelősségteljes munkára A bibliafordító szemével: az új fordítás elkészítése című előadásában. Elhangzott egy-egy előadás az új fordítású Biblia erdélyi és felvidéki recepciójáról is.

K. D.