Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 47 - Az iparváros kihívása

Egyházunk egy-két hete

Az iparváros kihívása

Lelkésziktatás Miskolc-Diósgyőrött

A diósgyőri vár szomszédságában több mint száz éve épült az evangélikus templom. Az iparvárosi környezetben működő keresztény közösségek és lelki vezetőik számára egészen másfajta kihívást jelent az evangélium hirdetése, mint az ország többi részén. A nyíregyházi származású Molnár József tízéves oroszlányi lelkészi szolgálat után érkezett a Diósgyőri és a Diósgyőr-Vasgyári Evangélikus Egyházközségbe, hogy folytassa a tavaly elhunyt Veczán Pál esperes munkáját. Iktatása november 13-án volt.

Az iktatás szolgálatát Sándor Frigyes, a Borsod-Hevesi Egyházmegye megbízott esperese és dr. Barcza Béla nyugalmazott lelkész végezte; igét hirdetett D. Szebik Imre, az Északi Egyházkerület püspöke.

– Hogyan lehet jó lelkész Molnár József? – tette fel a kérdést az egyházkerület vezetője. – Ha komolyan veszi Isten igéjét, törvényét és annak hirdetését: „Szenteld meg az ünnepnapot!” Olyan világban élünk, melyben újra kell miszszionálnunk Magyarországot. Milyen a jó gyülekezet? A jó gyülekezet igazi közösség; imádkozó közösség. Legyetek ilyenek! – hangzott a biztatás.

A már két hónapja Diósgyőrben szolgáló Molnár József Mt 7,7–8 („Kérjetek, és adatik nektek…”) alapján tartott prédikációjában hangzatos program és nagyívű célok helyett Isten igéjére irányította a figyelmet. „Azért jöttem, hogy elmondjam, kitől és hogyan kérjetek; ez a programom. A kéréshez bátorság kell. Bátorítani szeretnélek benneteket!” – fogalmazta meg hitvallását Diósgyőr-Vasgyár új lelkésze.

Mint azt az iktatás után megtudtuk, a kétgyermekes családapa azért engedett a diósgyőri hívásnak, mert szeretett volna közelebb kerülni szülővárosához. Nehezen hagyta ott a megszeretett oroszlányi evangélikusokat, akiket néhány hete már Farkas Etelka pásztorol. Molnár József felesége, Szmolár Edit amellett, hogy édesanya, a miskolci Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium és Pedagógiai Szakközépiskolában tanít.

Az iktatási istentiszteleten részt vett Benczúr László, az Északi Egyházkerület felügyelője, aki köszöntő szavaiban elmondta: nemcsak a lelkésznek kell szolgálnia, hanem minden egyes gyülekezeti tagnak. Csak így újulhat meg napról napra a gyülekezet.

Az új lelkész számára az igazi kihívást a diósgyőri várral szembeni lakótelepen élő evangélikusok és nem keresztények felkutatása jelenti. Feladata tehát inkább a missziói lelkész munkájához hasonlít, mint egy klasszikus nagyvárosiéhoz.

HHO

Regionális hozzárendelés: Miskolci Evangélikus Egyházközség