Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 47 - V. Evangélikus Médiaműhely

A hét témája

V. Evangélikus Médiaműhely

Sohasem titkoltuk, hogy a szerkesztőségünk által megálmodott Evangélikus Médiaműhely megszervezésében „önző szempontok” is szerepet játszanak. Az egyházi médiamunkát végzők és az iránta érdeklődők számára hirdetett – továbbképzés jellegű – programtól a kezdeteitől azt reméltük, hogy az Evangélikus Élet szerzőinek táborát is segít gyarapítani… A MEE Sajtóbizottságának támogatásával november 10–13. között tartott, immár ötödik műhely megrendezésének híre ismét vonzott jó néhány új résztvevőt, de jóleső érzéssel nyugtázhattuk azt is, hogy a visszatérő „műhelymunkások” többségét már lapunk munkatársaként üdvözölhettük. A testvéregyházak képviselőit is hívogató szakmai program előkészítésébe a Protestáns Újságírók Szövetsége (PRÚSZ) is bekapcsolódott, önzésünk már csak ezért sem fajult odáig, hogy kizárólag az írott sajtó iránt érdeklődőket lássuk el munícióval.

Keresztény médiamunkásokról lévén szó természetes volt, hogy az együttlét nyitányaként, illetve zárásaként – miként a reggeli munkakezdésekkor is – Isten igéjére figyelt a mintegy félszáz résztvevő. A csütörtök esti nyitóáhítaton ezúttal D. Szebik Imre szolgált. Egyházunk elnök-püspöke Lukács 9,23–25 alapján tartott igei elmélkedésében arról szólt, hogy ne önmagunkat állítsuk a középpontba, hanem Krisztusra figyeljünk. Csak naponta felvéve a magunk keresztjét tudjuk valóban követni őt, és tudunk ténylegesen rá mutatni a médiamunkában is.

A meghívott előadók közül elsőként Lengyel Anna engedett bepillantást az Egy csepp emberség című rádióműsor kulisszatitkaiba. Az ismert újságíró új könyve, az Egy cseppben az ember – Lengyel Anna leveleskönyve címet viselő kötet megjelenésének apropóján szólt az általa készített közkedvelt adásról. Másnap délelőtt a Protestáns Újságírók Szövetségének elnökeként a Magyar Rádió egy másik evangélikus „sztárriportere”, Novotny Zoltán vezette a PRÚSZ – konferenciának beillő – „kibővített elnökségi ülését”. A Média és valóság címet viselő beszélgetés jó alkalmat szolgáltatott arra, hogy a jelenlévők véleményt cseréljenek az újságíró-etika nálunk különösképpen aktuális témájáról.

Szerkesztőségünk számára az öröm mellett visszatérő gondot is jelent a médiaműhelyre való „kiruccanás”, hiszen a felboruló heti munkarend nem épp kedvezően szokott kihatni a hétfői lapzártákra. Így lesz (van – a szerk.) ez most is, de ezúttal gondoltunk egy nagyot, és a „szerkesztőséget is magunkkal vittük” Balatonszárszóra. Ilyesformán – T. Pintér Károly főszerkesztő, Dobsonyi Sándor olvasószerkesztő és Nagy Bence tervezőszerkesztő irányításával – mindenki közreműködhetett az Evangélikus Élet aktuális lapszámának összeállításában.

Szombaton viszont a televíziós műsorkészítés volt a központi téma. A Zákeus Média Centrum (ZMC) két munkatársa, Győri János Sámuel és Győri András Timótheus abban is segédkezett, hogy az elméleti „gyorstalpaló” után a vállalkozó szelleműek – mikrofont és kamerát ragadva – maguk is megtapasztalhassák a filmkészítés buktatóit…

Nemcsak filmkészítésre, hanem ezer karakternél nem hosszabb miniinterjúk készítésére is lehetett vállalkozni. (Erre azért nem mindenki vállalkozott.) Bár a feladat egymás portréjának megrajzolása volt, az írások zöme a médiaműhelyt is „értékelte”. De a szomszédos hasábokon olvasható „végtermékekről” legalább elmondhatjuk, hogy a szerkesztő(k) rovására ez esetben csak a címadás írható…

Az V. Evangélikus Médiaműhely szakmai fóruma vasárnap kora délután az új liturgia szerinti úrvacsorás istentisztelettel zárult a Luther Kiadó igazgatójának, Kendeh K. Péternek a szolgálatával.

Gazdag Zsuzsanna