Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 47 - Zárszó helyett

A hét témája

Zárszó helyett

Kiss Miklós lelkész-újságírótól – aki az Evangélikus Élet szerkesztőbizottságának tagjaként egyúttal „felügyelte” is a műhelymunkát – azt kérdeztem: van-e, s ha igen, milyen a jövője az Evangélikus Médiaműhelynek?

– Igen, szerintem van. Ezt a kérdést azonban két oldalról is érdemes megközelíteni. Egyrészt az újságok közötti – sok szempontból nagyon éles – verseny felől, hiszen ez alól az Evangélikus Élet sem tudja kivonni magát teljesen még akkor sem, ha egyházi, vagy ha úgy tetszik, vallási hetilapról van szó. Muszáj haladni a korral, egységesnek, szép kiállításúnak, jól szerkesztettnek, egyszóval színvonalasnak kell lennie.

A színvonal folyamatos emelésére kiválóan alkalmas ez az évenként kétszer megrendezett találkozó, amelyen főként azok vesznek részt, akik nemcsak kötődnek az újsághoz, hanem – valamilyen formában – közre is működnek a lap létrehozásában. Itt találkoznak a profi és amatőr újságírók, munkatársak és civilek, s felszínre kerülhet számtalan olyan kérdés, amelynek a megvitatása a lap érdekeit szolgálja, s szükséges, hogy ez a jövőben is így legyen.

Másrészt pedig azért is van jövője a médiaműhelynek, mert bántóan kevés a médiamunkások között a keresztény szellemiségű ember. A találkozó pedig hozzásegít ahhoz, hogy az itt „kitermelődő”, lélekben megerősödő munkatársak ne csak az egyházi, hanem a világi sajtóba, sőt az élet más területére is eljutva hirdethessék az örömhírt.

Gyarmati Gábor