Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 47 - Őszi Stég

Szószóró

Őszi Stég

„Van, aki örül neki. / Van, aki észre sem veszi. / Van, aki észreveszi, de nem tud örülni neki. / Van, aki nem is tudja, hogy van, aki keresi, de képtelen meglátni. / Meglátni a tényt: a jó dolgok léteznek, itt vannak körülöttünk, bennünk. / Egyet épp a kezedben tartasz.”

Ezzel az idézettel – amely korábban egy egyetemi újság utolsó, búcsúzó lapszámában jelent meg – köszönti olvasóit a Stég evangélikus ifjúsági magazin őszi száma. És az idézet valóban találó a lapra.

A Stéget a tavalyi Szélrózsa országos evangélikus ifjúsági találkozó előtt hoztuk létre azzal a céllal, hogy a keresztény diák újságíróknak publikálási lehetőséget biztosítsunk. Kiadványunk tehát diákújság, amelyet keresztény középiskolások és fiatal egyetemisták írnak kortársaiknak. Nagy örömmel tölt el bennünket, hogy szerzőink kezdeti lelkesedése töretlen, így negyedévente eddig mindig meg tudtuk jelentetni lapunkat.

Azonban egy lap valójában akkor „kel életre”, amikor lezárul az újságkészítés folyamata. Nem dőlhetünk hátra a nyomdából kilépve azzal, hogy „ezzel is megvolnánk”. Egy újság semmit sem ér, ha nincsen publicitása, ha nem jut el azokhoz, akiknek szánták.

Most ezen a területen, a terjesztésen kell – és igyekszünk is – változtatni. Jelenleg a Stég negyedévente, kétezer példányban jelenik meg, ebből száz-száz példány jut el az evangélikus középiskolákba, és ötven-ötven példány az esperesi hivatalokba. Reményeink szerint jövőre – pályázatok segítségével – emelni tudjuk a példányszámunkat. Ezáltal olyan emberek is megismerhetnék magazinunkat, akiknek eddig még nem lehetett a kezében.

És ha a terjesztésnél tartunk, nagyon hálásak vagyunk az evangélikus gimnáziumok vezetőinek, tanárainak, amiért lapunkat eddig is eljuttatták az iskolájukban tanuló fiatalokhoz! Hiszem, hogy újságunk nemcsak szórakoztat, hanem közelebb hozza a más-más iskolában tanuló embereket egymáshoz és Krisztushoz is.

A cikk végén arra szeretném biztatni a kedves olvasót, hogy bátran használja ki az újságunk adta lehetőségeket! Biztosra veszem, hogy Önök is ismernek olyan fiatalokat, akik kedvet éreznek az újságíráshoz, és szívesen kipróbálnák, hogy milyen egy országos ifjúsági diáklapban publikálni. Ezért kérem, hívják föl a diákok figyelmét arra, hogy várjuk a színvonalas cikkeket; akik szeretnének a szerzőink közé tartozni, vegyék föl a kapcsolatot e sorok írójával a steg@lutheran.hu e-mail címen!

A szerkesztőbizottság nevében:

Györe Balázs főszerkesztő