Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 48 - Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Szerető Istenünk! Jelenléted nyomait keressük, érkezésed várjuk, amikor szembesülünk mindennapjaink hiányaival és saját gyengeségeinkkel.

Siess egyházad segítségére, amikor a jövő miatti aggodalom uralkodik el rajtunk, amikor szeretetlenség és széthúzás miatt szenvednek gyülekezeteink. Ébressz bennünk irántad való bizalmat, hogy egymást is el tudjuk fogadni, és hogy közösségeink megújulva ünnepelhessék Jézus születését. Érkezésed várjuk, Istenünk.

Siess segítségünkre, amikor a természet erői fölénk kerekednek. Légy segítségére azoknak, akiket a hideg az utcán ér, akiknek a házát elvitte a víz, a szél. Mutass nekünk is utat, miként állhatunk a nélkülözők mellé. Érkezésed várjuk, Istenünk.

Siess azok segítségére, akik gyászolnak, akik elvesztettek valakit vagy valamit, aki vagy ami fontos volt a számukra. Hadd lássák meg, hogy bármi történik is velük, a te szeretetedtől semmi el nem választhat minket, embereket. Vigasztald és bátorítsd őket, adj nekik jövőképet és reményteli szívet. Érkezésed várjuk, Istenünk.

Siess azok segítségére, akik úgy érzik, hogy a társadalom peremére szorultak, és nincs esélyük arra, hogy jobb életük, munkájuk legyen, hogy beilleszkedhessenek. Ébressz felelősséget mindannyiunkban, akik kicsiben vagy nagyban változtathatunk a helyzetükön. Add, hogy megkülönböztetés és félelem nélkül forduljunk embertársaink felé, hogy az erőszak helyett a nyitottság és a megértés nyelvét beszéljük még akkor is, ha könnyebb lenne visszaütni. Érkezésed várjuk, Istenünk.

Siess a családok segítségére! Légy a társakkal, szülőkkel, gyerekekkel és nagyszülőkkel, hogy az idei advent az újra egymásra találás időszaka lehessen; hogy időt és figyelmet is ajándékozzunk egymásnak, ne csak tárgyakat, és hogy együtt közelebb kerülhessünk hozzád is, amikor gyertyát gyújtunk esténként. Adj erőt megoldani a konfliktusokat, megbocsátani egymásnak és újratanulni a szeretetet, ha szükséges. Érkezésed várjuk, Istenünk.

Siess mindannyiunk segítségére, hiszen még ha mindenünk meg is van, és boldognak is érezzük magunkat, könnyen elveszthetünk mindent egyik percről a másikra. Őrizd egészségünket, mélyítsd a hitünket, ébressz bennünk hálát mindenért, amit kaptunk tőled és szeretteinktől. Adj nekünk engedelmes és téged kereső szívet, hogy ne csak várjunk téged, hanem jöttödnek örülni is tudjunk; hogy jelenlétedben megmaradjunk egész életünkben és az örökkévalóságban is. Ámen.