Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 48 - Élményt adó találkozások

evél&levél

Élményt adó találkozások

Az egy éve Kőszegen szolgáló lelkész házaspár, Baranyay Csaba és Baranyayné Rohn Erzsébet az „évfordulóra” különlegesen szép ajándékkal lepett meg bennünket. Az egyik október eleji vasárnapra gyülekezeti kirándulást szerveztek, hogy megmutassák nekünk régi, kilenc évet átölelő szolgálati területüket: a Balaton környéki gyönyörű vidék kis szórványgyülekezeteit, amelyekhez életre szóló élmények kötik őket.

Elmaradt volna ezért Kőszegen a vasárnapi istentisztelet? Hiszen útra kelt a lelkész házaspár családjával együtt, a felügyelő, a gondnok és egyházfi, sőt a helyettesítéseket gyakran ellátó nyugdíjas lelkész házaspár is, s velük együtt mintegy negyven gyülekezeti tag. – Az istentisztelet korántsem maradt el; a gyülekezet teológusa, Lackner Eszter, valamint a kántor és egy hűséges presbiter látta el a vasárnapi teendőket.

Istent dicsérő énekkel indult reggel a csapat. Első állomásunk Balatonboglár volt, ahol részt vettünk az istentiszteleten; ezen Aradi György lelkész és Körmendy Petra hatodéves teológus szolgált. Utunk következő állomása Balatonszárszó volt. Az egyházi üdülő vezetője, Végh Szabolcs a jó házigazda szívélyességével és gondoskodásával terített bőséges asztalt számunkra.

Szárszóról Kötcsére vezetett az utunk. A több mint kétszáz éves templomban Lengyel Henriett lelkésznő és a felügyelő számolt be az eredetileg Németországból idetelepült gyülekezet múltjáról. A kötcsei gyülekezet presbitere, Opperheim József borkóstolóra is meghívott bennünket. Utolsó állomásunkon, Siófokon az embereknek megfényesedett a tekintetük, amikor meglátták régi lelkészeiket… Lampért Gábor lelkipásztor és a gyülekezet tagjai nagy szeretettel fogadtak és láttak vendégül minket.

Keveháziné Czégényi Klára (Kőszeg)