Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 49 - Határon túli egyházfők látogatása

Keresztutak

Határon túli egyházfők látogatása

Erdélyi, kárpátaljai, felvidéki és vajdasági magyar egyházi vezetők találkoztak Sólyom László köztársasági elnökkel múlt csütörtökön a Sándor-palotában. Az államfő hivatalba lépése óta először fogadott határon túli magyar püspököket.

A mintegy kétórás, zárt ajtók mögött folytatott megbeszélésen Adorjáni Dezső Zoltán, a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház püspöke tájékoztatta az elnököt a romániai kisebbségi egyházak, különösen a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház életéről és szolgálatáról.

A találkozón szóba került a restitúció, a kisebbségi törvénytervezet, a felekezeti iskolák ügye, és szó esett a kisebbség diszkriminációjáról is. Az egyházvezetők külön kitértek a kettős állampolgárság kérdésével kapcsolatos határon túli reagálásokra: szóltak a rezignációról, a nemzeti öntudatot romboló hatásról, az elbizonytalanodásról, az elvándorlás felgyorsulásáról. Elmarasztalták az MSZP és az SZDSZ meggondolatlan negatív kampányát. Említették azt is, hogy a magyarság értéke december 5. miatt nagyot zuhant a szomszédos államok politikai elitjének a szemében.

A katolikus, a református, az evangélikus és az unitárius egyház vezetői megbeszélésen vettek részt az Országházban is. Itt Szabó Vilmos, a Miniszterelnöki Hivatal külkapcsolatokért és nemzetpolitikáért felelős államtitkára tartott előadást az egyházaknak a határon túli magyar közösségek életében betöltött szerepéről, Gulyás Kálmán címzetes államtitkár pedig az egyházak közösségépítő és identitáserősítő munkájáról beszélt. Az egyházi vezetőket Bozóki András kulturális miniszter köszöntötte, és vendégül látta őket Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke is.

November 23-án nagyon sikeres és jó hangulatú találkozóra került sor a tizenhat magyar püspök és Orbán Viktor, a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség elnöke között. A megbeszélésen szó esett a határon túli magyar közösségek helyzetéről és arról, milyen fontos, hogy a magyar vállalkozói tőke eljusson a szomszéd országokba, hiszen az ottani vállalkozók a magyarországi tőke segítségével erősödhetnek meg.

MTI/EvÉlet