Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 49 - Hiánypótló munka ízléses külsőben

Kultúrkörök

Hiánypótló munka ízléses külsőben

A napokban hiánypótló munkával jelentkezett a Jaffa Könyvkiadó. A Bolla Zsuzsanna teológiai magiszter, újságíró által írt és szerkesztett, Bibliai eredetű utónevek című könyvhöz hasonló jellegű összeállítás ez idáig még nem jelent meg Magyarországon.

A szerző és a kiadó célja az volt a közel kétezer nevet tartalmazó, 176 oldalas könyvvel, hogy sorra vegye az Ó- és Újszövetség szereplőit, valamint a ma általánosan használt neveken kívül több ezer éve létező, egyedi és különleges személyneveket is ajánljon a névadás előtt álló szülőknek, akik esetleg komoly fejtörés árán sem jutottak még dűlőre születendő gyermekük nevét illetően. A kellemes hangzáson túl a neveknek szimbolikus jelentőségük is van, ezért a névválasztással egy életre meghatározhatjuk gyermekünk identitását. A könyv segítségével a régi bibliai nevek újra bekerülhetnek a köztudatba, és így színesíthetik ma használatos személyneveink palettáját, bővíthetik a divatos nevek körét.

Bolla Zsuzsanna a válogatásnál a Károli- és az új fordítású Bibliában szereplő írásváltozatot vette figyelembe. A könyvben megtalálhatjuk egy-egy név eredetét, jelentését, bibliai előfordulását, valamint hogy viselője mikor ünnepelheti hivatalosan a névnapját.

Gib