Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 49 - Ünneplőben az otthonunk

A hét témája

Ünneplőben az otthonunk

Advent négy hete, a várakozás időszaka arra is alkalmas, hogy apránként ünnepi ruhába öltöztessük otthonunkat. Feldíszíthetjük a bejárati ajtót, az ablakokat, koszorút köthetünk. Ha a díszeket a saját elképzeléseink szerint magunk, esetleg a gyerekekkel együtt készítjük el, az öröm még nagyobb lesz.

Sokan azért nem mernek belevágni, mert kétbalkezesnek tartják magukat. Alaptalan a félelem, hiszen egyszerű dolgokról van szó, ráadásul ma már minden elképzelhető kellék beszerezhető a hobbi- és kézművesboltokban. Aki mégsem bízik a saját fantáziájában, válogathat a különféle ötletadó kiadványok, füzetek között, amelyekben részletes leírás, sok-sok kép mutatja meg a dekorációs fortélyokat.

Mohakoszorú

Minden piacon kapható mohakoszorú, különböző méretben. Ezenkívül csupán négy gyertyára, körülbelül 2 méter szalagra, száraz virágra, tobozra, esetleg szárított narancskarikákra és 0,5 méter vastagabb, 1 méter vékonyabb drótra van szükségünk.

Így készül:

  1. A mohakoszorú önmagában is mutatós, de még szebb, ha körbefonjuk örökzöldekkel. Ehhez fogjunk kisebb csokrokba luc- vagy normannfenyő-gallyakat, tuja- vagy tiszafaágakat, és apránként kötözzük őket a koszorúra a dróttal.
  2. A gyertyákat a következőképpen tűzzük a koszorúra: gyertyánként 4 darab kisebb, 3-4 centiméter hosszú, vastagabb drótot laposfogó között tartva, láng fölött felhevítünk, s amikor már elég meleg, beleszúrjuk a gyertya aljába. (Óvatosan, mert a drót hamar forró lesz, és ha nem tartjuk egyenesen, nagyobb lyuk keletkezhet, mint amekkorára szükségünk van!) Ha kihűlt a drót, és megszilárdult a viasz, beleállíthatjuk a koszorúba a gyertyákat.
  3. Masnit kötünk a szalagokból. Fontos, hogy a szalagok harmonizáljanak a gyertyák színével. Az idén a fehér-krém-zöld variáció divatos, a piros-arany mindig szép, de azért ne feledjük: advent liturgikus színe a lila! Könnyebb szép masnit kötni, ha drótszélű szalagot vásárolunk, mivel ez oda hajlik, ahová szeretnénk. Négy-öt centiméter hosszú, vékonyabb dróttal körbetekerjük a koszorút, a végét hosszabbra hagyjuk.
  4. A gyertya köré ragasztjuk az apró tobozokat, száraz virágokat, a szárított narancskarikákat. A masnikat a dróttal a koszorú külső ívére, a gyertyák tövébe tűzzük.

Tippek: Használjunk virágkötéshez való lágy drótot, ez könnyebben hajlítható. A drót vágására csípőfogó a legalkalmasabb. Legkönnyebben ragasztópisztollyal ragaszthatunk (kézműves boltokban kapható), de kiválóan használhatók a pillanatragasztók is. Ez utóbbival óvatosan bánjunk, mert valóban mindent azonnal összeragaszt (az ujjainkat is). Gyerekek kezébe nem való!

Ajtókoszorú

Ugyanúgy készül, mint a mohakoszorú, de gyertyákat nem tűzünk bele. Hoszszabb, körülbelül egyméteres szalaggal áthurkoljuk, a koszorún megkötjük masnira, majd elég hosszúra hagyva az ajtóra rögzítjük.

Ablakív

Virágkötőknél, piacokon kapható szalmaívet örökzöldekkel beburkolunk. Az ív közepét tobozzal, termésekkel, színes bogyókkal díszítjük, és négy gyertyát tűzünk bele. Az ablakkilincsre függesztve hangulatos téli dekoráció.

Jásdi Beáta