Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 49 - Faleveles pléd

A hét témája

Faleveles pléd

Alapanyagok

– 2 méterszer 1,40 méteres egyszínű poláranyag a takaró alapjának (a megajándékozott kedvenc színéből)

– 20 centiméterszer 1,40 méteres egyszínű poláranyag a faleveleknek

– az alappal egyező színű cérna a beszegéshez

– a falevelek felvarrásához és az erezet hímzéséhez valamilyen eltérő színű cérna

Elkészítés

Szegjük körbe a pléd alapanyagát.

Készítsük el papírból a falevél sablonját úgy, hogy beleférjen egy körülbelül 20 centiméterszer 20 centiméteres nagyságú négyzetbe.

A sablont annyiszor rajzoljuk rá a levélnek szánt poláranyagra, ahányszor ráfér, illetve ahány levelet rá szeretnénk tenni a plédre. Nem kell a szokásos szegőszélet rászámolni, mert a leveleket nem szegjük be.

A kiterített pléden helyezzük el a kivágott faleveleket, és gombostűvel ideiglenesen rögzítsük az anyagon.

A varrógépbe fűzzük be az eltérő színű cérnát, és a gépet állítsuk be cik-cakkmintára. (Ha több fokozat is van belőle, akkor a minél kisebb öltésűt használjuk!) A leveleket először cikcakkmintával körbevarrjuk, gondosan ügyelve arra, hogy a tű egyszer a pléd alapanyagán varrjon, majd a falevélmintán legyen a másik öltése. Mivel nem szegjük be a varrás előtt az anyagot, a cikcakkvarrással biztosíthatjuk, hogy később, amikor kimossuk a plédet, az anyag ne kezdjen el foszlani. Amikor egy levelet körbevarrtunk, a varrógépet állítsuk vissza a hagyományos öltésre, és varrjuk bele a főerezetes mintát. Ez nemcsak díszíti a faleveleket, hanem még jobban odaerősíti az anyagot a plédhez.

A munka végeztével a pléd visszáján gondosan dolgozzuk el a cérnaszálakat.

(Megjegyzés: ha két takarót készítünk, és színükkel kifelé a szélükön összevarrjuk őket, akkor a pléd nemcsak melegebb lesz, hanem a varrás visszáját is elrejthetjük.)