Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 50 - Intézményvezetői konferencia Révfülöpön

Egyházunk egy-két hete

Intézményvezetői konferencia Révfülöpön

Az evangélikus oktatási intézmények vezetői együtt töltötték advent első hétköznapjait a révfülöpi Ordass Lajos Evangélikus Oktatási Központban. Hagyománynak számít már, hogy évente kétszer összegyűlnek az óvoda-, iskola- és kollégiumvezetők szakmai tapasztalatcserére és lelki töltekezésre. Az idei konferencián ötven pedagógus vett részt az ország különböző pontjain működő, összesen harmincnyolc oktatási intézményünkből (tizennégy óvoda, hat általános iskola, tizenkét középiskola és hat kollégium).

Nagyon sokszínű szakmai program várt a tanácskozás résztvevőire. Hétfőn este dr. Gerhard Pfeiffer, a bajor–magyar oktatási kapcsolatok koordinátora számolt be arról a közvélemény-kutatásról, amelyet az evangélikus intézmények tanárai között végzett az elmúlt tanév folyamán. A kérdések nagy része arra irányult, hogy az evangélikus iskolában való tanítás milyen hatást gyakorol a tanárokra, illetve miben várnak segítséget iskoláink pedagógusai az egyháztól. A válaszokból kiderült, hogy tanáraink egy része szívesen képezné magát tovább a teológiai ismeretek terén. (Erre máris megteremtődött a lehetőség az Evangélikus Hittudományi Egyetemen, egy százhúsz órás akkreditált képzés formájában.) Több segítséget várnak a pedagógusok az iskolalelkészektől is. Az iskolalelkészi szolgálat pillanatnyi helyzetéről, küldetéséről, jövőbeni lehetőségeiről és az eddigi tapasztalatokról kedden számolt be dr. Szabó Lajos, az EHE rektora. Gondolataihoz kapcsolódva nagyon sokan mondták el véleményüket, javaslataikat ebben a fontos és aktuális témában.

Érdekes és különleges előadást tartott Kodácsy-Simon Eszter teológiai doktorandusz Hit és tudás az iskola történetében címmel, dr. Hardy F. Gábor ügyvéd pedig az intézményvezetők munkajogi problémáinak megoldásában segített. Mindkét előadást számos kérdés és hozzászólás követte. Ezután hat intézményvezető számolt be azoknak az ellenőrzéseknek a tapasztalatairól, amelyeket különféle állami szervezetek végeztek iskoláinkban, óvodáinkban és kollégiumainkban az utóbbi egy év folyamán. Mindezek mellett azonban módot találhattak a kétnapos konferencia résztvevői arra is, hogy kevésbé formális keretek között is megoszthassák egymással gondolataikat.

A konferencia bibliai tematikája Jézus Krisztus egy-egy tulajdonsága köré épült fel, Lukács evangéliumából vett textusok alapján. Az együttlétet november 28-án délután Schulek Mátyás nyugalmazott igazgató áhítata nyitotta meg, amelyben a „megszólító Krisztust” állította elénk, ugyanaznap este pedig Ittzés János püspök a „bátorító Krisztusról” beszélt. Hafenscher Károly országos irodaigazgató a kedd reggeli áhítaton a „vonzó Krisztust” mutatta be, az esti elmélkedés középpontjába pedig, amelyet dr. Szabó Lajos és dr. Szabóné Mátrai Marianna vezetett, a „jelen lévő Krisztus” került. A konferencia úrvacsorai istentisztelettel zárult, amelyen D. Szebik Imre elnök-püspök a „gyógyító Krisztusról” beszélt.

E sorok írója úgy vélekedik, hogy a konferencia minden résztvevője – hallgatók és előadók egyaránt – lelkileg és szakmailag gazdagodva indultak haza.

Urbán Ágnes