Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 50 - Fotóalbum szentföldi templomokról

Kultúrkörök

Fotóalbum szentföldi templomokról

„A kereszténység gyökere a Szentföldhöz kapcsolódik, amely terület többsége a mai Izrael államban található. (…) A Szentélyek Izraelben című könyv olyan album, amely izgalmas vizuális utazásra invitálja az olvasót, és tudatosan tárja fel azokat az építészeti elemeket, amelyeken a szem könnyedén átsiklik” – írja a Szentélyek Izraelben – Keresztény templomépítészet című fotóalbum bevezetőjében dr. Farkas Attila érseki tanácsos, művészettörténész.

S valóban. Ritter Doron képein olyan szögből kerülnek a templomok az olvasó elé, hogy bárki kedvet kaphat arra, hogy azonnal nekivágjon a Szentföld személyes felfedezésének. Az album elkalauzol a hagyomány szerint Jézus megfeszítésének és eltemetésének helyén épült Szent Sír-bazilikához, a Tábór-hegyen álló Színeváltozás bazilikájához, az anglikán Szent György-székesegyházhoz vagy a Német Lutheránus Közösség felügyelete alatt álló Megváltó Krisztus-templomhoz – hogy csak néhányat említsünk a szerzők által bevallottan szubjektíven kiválogatott szentélyek közül. A képek mellett négy nyelven olvasható kísérőszöveg: a magyar változatnak – Visontai Dávid munkájának – az angol, olasz és német fordítása is megtalálható a kiadványban.

Az alkotók arra törekedtek, hogy a kiválasztott épületeket sajátos fény-árnyék viszonyok között mutassák be. Ennek érdekében – saját bevallásuk szerint – egy-egy épülethez átlagosan nyolcszor látogattak el az album elkészítése során.

A több mint százhúsz fotót tartalmazó könyv szép karácsonyi ajándék lehet azoknak is, akik már jártak a Szentföldön, és azoknak is, akik csak ezután látogatnak el oda.

B. Zs.