Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 52 - Hol voltak az evangélikusok?

Egyházunk egy-két hete

Hol voltak az evangélikusok?

December 18-án az alábbi híranyagot jelentette meg a Magyar Távirati Iroda:

„Frenkl: az evangélikus egyház nem tüntetett az egyházi iskolák támogatása ügyében”

„Bár az evangélikus egyház szerint is ugyanaz a támogatás illeti meg az egyházi iskolák tanulóit, mint az önkormányzati iskolák diákjait, a tüntetés módszerét elveti – mondta az egyház országos felügyelője az MTI-nek vasárnap. Több ezer szülő, pedagógus és diák tüntetett az egyházi közoktatási intézmények költségvetési támogatásának jövő évre tervezett mértéke miatt pénteken Budapesten.

Frenkl Róbert az MTI-nek vasárnap hangsúlyozta: az elmúlt hetekben következetesen képviselték a többi történelmi egyházzal együtt azt az elvet, hogy az egyházi iskolák tanulóit ugyanaz a támogatás illeti meg, mint az önkormányzati iskolákba járókat.

Ugyanakkor az evangélikus egyház országos felügyelője szerint elfogadhatatlan a gyerekek utcára vitele és a tüntetés mint módszer.

»Sajnáljuk, hogy a média végig egyházi iskolákról szólt a tüntetést illetően, holott az evangélikus egyház nem vett részt ebben a megmozdulásban« – hangsúlyozta Frenkl Róbert.”

Hétfőn Ittzés János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke – aki 2006 márciusától betölti az evangélikus egyház elnök-püspöki tisztét is – azt az információt juttatta el az MTI-hez, hogy tudomása szerint az elmúlt pénteki demonstráción részt vevő iskolák között hét evangélikus fenntartású iskola és az evangélikus oktatásügy vezető munkatársai is jelen voltak.

Miután az Evangélikus Élet tudósítója is megerősítette az evangélikus oktatási intézmények nyilvánvaló jelenlétét a december 16-i demonstráción, természetesen dr. Frenkl Róbertet is megkérdeztük, van-e hozzáfűznivalója – az eredeti MTI-közlemény nyomán számos hétfői napilapban idézett – mondataihoz. A MEE országos felügyelője lapunknak az alábbiakat nyilatkozta:

„Sajnálom, ha félreértettek. Hangsúlyoztam, hogy a demonstrálók céljaival egyetértek, a módszerrel nem. Nem helyes gyerekeket tüntetni vinni az utcára, különösen nem pénzért, még ha igazságunk van is. Hangsúlyozni akartam továbbá, hogy az evangélikus részvétel nem volt meghatározó, főleg a gyerekeket tekintve.”