Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 52 - Gyülekezetiház-szentelés Terényben

Egyházunk egy-két hete

Gyülekezetiház-szentelés Terényben

A Nógrád megyei Terény evangélikus gyülekezeti házát a december 18-án tartott ünnepi istentiszteleten D. Szebik Imre, az Északi Evangélikus Egyházkerület püspöke szentelte fel. Az alkalmon szolgált Szabó András, a Nógrádi Egyházmegye esperese is.

Az 1929-ben felépült terényi evangélikus iskolát ötvenöt évvel ezelőtt államosították; a gyülekezet a rendszerváltozáskor nem igényelte vissza a régi épületet. A kártalanítás során kapott összegből felépült házat Klenóczky Sándor tervezte. Gulácsiné Fabulya Hilda helyi lelkésznő és férje mindvégig hűségesen részt vett az építkezésben. A közel százéves terényi evangélikus templom mellé épült kétszintes közösségi ház immár alkalmas arra, hogy a hideg téli vasárnapokon befogadja az igére vágyókat, nyáron pedig otthont adjon a messziről érkezőknek és az ifjúságnak.

Az ünnepen jelen volt dr. Gulyás Kálmán egyházi ügyekért felelős címzetes államtitkár. Köszöntőjében elmondta: „Ez a ház legyen a gyülekezet és a falu második lelki otthona, hogy megtapasztalható legyen az a békesség, amelyet a község áraszt magából! Mint református hadd mondjam: áldás és békesség a közösségnek!”

Horváth-Hegyi Olivér

Regionális hozzárendelés: Terényi Evangélikus Egyházközség