Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 52 - Idegenek

A hét témája

Idegenek

Nem tudom, te mit gondolsz felőlük, de nekem olyan furcsák ezek a hogyishívjákék! Tudod, na, akik most érkeztek. Eleve gyanús, hogy úgy estek be, mint akik menekülnek, vagy mi. Egy nyúzott szamáron, kisgyerekkel, felpakolva. Meg az ember, ha normálisan költözik, akkor már eleve nem ennyi cucca van. Érted. Ezeknek lehetett valami ügyük. Na, gondolom, jó madzagok voltak. Kihúzták a gyufát, aztán uzsgyi. Lehet, hogy egész életükben vándorolnak. Ki tudja. Hall az ember ilyet is, olyat is.

Ez a sötét fajta nem megbízható. Meg az a furcsa szakálla is a férfinak… Lehet, hogy álcázni akarja magát. Bujkál. Azt mondta a múltkor is egy utazó, hogy valami gazemberek rátámadtak, és mindenét elszedték. Állítólag azok is ilyesfélék voltak. Lehet, hogy ez a férfi is ott fosztogatott valamelyik út mellett. Tán üldözik is őket.

Az a gyerek meg abba a sok ócska rongyba bugyolálva…! Esküdni mernék, nem mosta az anyja hetek óta a holmiját. Nem akarok általánosítani, de megvan az ilyenekről a véleményem.

Meg azok is, akik a múltkor jöttek. Biztos emlékszel. Mindenki hogy igyekezett velük jól kijönni, aztán meg sehol semmi sem volt jó. Szidták azt, aki munkát adott nekik, folyton kevesellték a bérüket. Bezzeg amikor valamit ingyen osztottak, elsők voltak a sorban. Hallod. Aztán meg huss, eltűntek, mint a kámfor. Olyat én sose tennék, hogy szó nélkül elmegyek. Csak ha valami bűzlik körülötte, akkor lép le ilyen hirtelen valaki. Az ember gyanakvó lesz ilyen ügyek után. Jobb félni, mint megijedni.

Meg azok is, akik ott a sarkon laktak. Na, tudod, ahol annyi gyerek volt. Azok is milyen furcsák voltak! A fene tudja megjegyezni, melyiket hogy nevezik. Na, de azok is, tudod, hát esküszöm, azért mentek el, mert már annyit lopott össze az a sok gyerek. Az ember nem figyelt, mert hát gyerek, na, az a dolga, hogy mászkáljon. Aztán meg eltűnt ez, eltűnt az. Nem bízok én az ilyen jöttment népekben.

Meg azt utálom, mikor kéregetnek. Ha engem kérdezel, nem adnék az ilyeneknek egy petákot se. Menjenek, aztán dolgozzanak rendesen, mint más. Nekem is úgy kell összekuporgatnom mindig a családomnak a kenyérrevalót. Csak én nem mondhatom, hogy faji megkülönböztetés áldozata vagyok, mint ezek. Hát tudod, nem is foglalkoznék velük. Menjenek, ahonnan jöttek. Keressenek maguknak helyet, ahol tudnak. Nem bízok ezekben a…

Mit mondtál? Hogy is hívják őket? József és Mária?

Füller Tímea