Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 52 - Divide et impera!

Keresztény szemmel

Divide et impera!

„Az a jó, ha nem fognak össze. A széthúzás belülről gyengít. A legjobb módszer megosztani. Egy kis veszekedés még meg is fűszerezi. S akkor nincs ereje már, reá ítélet vár…”

Néha az az érzésem, hogy ezt jól kitalálták. Azok, akik nem jó szemmel nézik az egyház puszta létét, ehhez a módszerhez folyamodnak. Így tették az elmúlt évtizedekben, amikor fondorlatos módszerekkel nehezítették, már-már ellehetetlenítették az ökumenikus együtt munkálkodást, vagy belülről általános bizalmatlanságot ébresztettek egymás iránt. Így teszik ma, ha az egyház más módon nem nyomható víz alá: veszekedjenek csak egymás közt. Bizalmatlankodjanak, majd csak felőrli őket.

Divide et impera. Oszd meg, és uralkodj. Nem új a sztori. A módszert már a rómaiak is ismerték. Az utcába pedig úgy sétálunk be, hogy észre sem vesszük. Bizonygatjuk igazunkat, mondjuk meggondolatlan szavainkat, mérges nyilakra tűzzük véleményünket, s a nagy bábmester – diabolosznak (szétszórónak) is nevezik – rángatja a kezünket, a lábunkat, a gondolatainkat mozgató madzagokat.

Tényleg ezt akarjuk? Vagy csak az én rémálmaimban igaz ez, és nem ilyen rossz a helyzet?

– harkály –