Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 52 - Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Mindenható Istenünk, szerető mennyei Atyánk! Hálát adunk neked azért, hogy még mindig oly kegyelmesen tekintesz erre a világra. Fiad, Jézus Krisztus halálával megengesztelődtél irányunkban. Köszönjük, hogy nem kell a törvény fenyegetettsége alatt élnünk, hanem hit által a te gyermekeidnek neveztethetünk, és így napról napra megélhetjük jóságodat. Most, amikor új naptári esztendőt kezdünk, amikor az új év sok bizonytalansága, félelme is körüljárja szívünket, erőt ad arra gondolnunk, hogy mindig jelen vagy az életünkben. Az idő sodrásában, a változások közepette is mindenkoron biztos támasz maradsz, Urunk: erős vár, menedék és oltalom a lelkünk számára.

Irgalmadat kérjük: bocsásd meg, ha elfeledkezünk kegyelmedről, gondoskodásodról, ha jóindulatodat látva is inkább az aggodalomnak, az önzésnek, a hitetlenségnek adunk helyet a szívünkben. Szentlelked által éleszd fel bennünk a bizonyosságot, hogy te vagy az egyedüli Úr, aki elé letehetjük terheinket és örömeinket. Bármit hozzon is az előttünk álló időszak, tudjunk és akarjunk benned megmaradni, belőled erőt nyerni, általad szeretni.

Könyörgünk hozzád egyházadért, gyülekezetünkért, hogy a nevedben végzett szolgálatban mindenkoron helytálljon, és tiszta tükörként láttassa meg azt a jóságot és kegyelmet, amelyet oly nagy bőséggel árasztasz mindannyiunkra. Áldd meg országunkat, népünket és annak vezetőit, hogy hazánkat igazságosságban, a közös érdekek és értékek szem előtt tartásával kormányozzák. Légy jelen munkahelyünkön, otthonainkban, ne legyen hely és alkalom, ahol és amikor elfeledhetnénk, hogy vigyázó tekinteted folyton figyel ránk. Őrizd meg családunkat, barátainkat: ne valljunk szégyent kereszténységünkben, amikor kapcsolatainkban kell megfelelően helytállnunk hol türelemmel, hol bátorítással, hol figyelmességgel, hol gondoskodással.

Légy együtt, Urunk, a szenvedőkkel, a betegekkel, a haldoklókkal, a gyászban kesergőkkel és mindazokkal, akiknek szeretetben vagy anyagiakban hiányt kell szenvedniük. A bajok sora a félelmek és a kételkedés ösvényeire terelhet, de te, Urunk, bárki szívét megérintheted, bárki szívének töltekezést adhatsz. Ezt tedd meg az idén is minden rászorulóval és mindannyiunkkal – ez által váljunk méltóvá nevedre és az örök élet ígéretére. Szent Fiadért, az Úr Jézus Krisztusért kérünk. Ámen.