Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 13 - Három püspök – három téma

Keresztutak

Három püspök – három téma

Egyházi vezetők beszélgetésével kezdődtek a keresztény egyetemi napok

Három püspök, egy jövő címmel kerekasztal-beszélgetés nyitotta meg hétfőn a keresztény egyetemi napokat. A március 20-tól 25-ig tartó rendezvénysorozat programját a Keresztény Ökumenikus Diákegyesület (KÖD) és a keresztény történelmi egyházak egyetemi lelkészei állították össze. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán lezajlott „nyitány” vendége dr. Veres András római katolikus, dr. Szabó István református, valamint Gáncs Péter evangélikus püspök volt. A diskurzust Süveges Gergő televíziós műsorvezető-szerkesztő vezette.

Érdekes és aktuális kérdésekre keresték a választ a három keresztény felekezet képviselői a csillagászati tavasz kezdetének délutánján. A beszélgetőpartnerek Magyarországról, a kereszténység jövőjéről és az ökumenéről fogalmazták meg gondolataikat.

Első kérdésével a moderátor hazánk „lelkiállapota” felől tudakozódott. A püspökök egyetértettek abban, hogy nagy a baj. A probléma gyökerét Veres András az istennélküliségben látta. Gáncs Péter kiemelte: a társadalom hogylétét erőteljesen meghatározza, hogy az embereknek van-e kedvük élni, Szabó István pedig azt hangsúlyozta, hogy a politikai elit olyan törvényeket hoz, amelyekkel csak fokozza a romlást.

A beszélgetés természetesen nem állt meg a diagnózis felállításánál. Mi lehet a megoldás? Hogyan szólíthatnák meg az egyházak a „világi” többséget? – hangzott a következő kérdés. A katolikus püspök utalt felekezetének Krisztust hirdetjük mindenkinek! feliratú plakátjaira, amelyekkel a misszió szükségességére kívánják felhívni a figyelmet egy olyan világban, ahol lényegében ideológiai és kultúrharc folyik a kereszténység ellen.

„Az egyház ne csak várja, hogy meghallgassák, hanem ő maga is legyen kész arra, hogy másokat is meghallgasson” – hangsúlyozta Gáncs Péter, hozzátéve, hogy a „kisebbségi létben” élő egyház akkor van veszélyben, ha rossz sóvá válva megízetlenül.

A református püspök felszólalásában kitért a médiára is, hangsúlyozva, hogy az egyháznak meg kell tanulnia: az egyház valósága nem keverhető össze a médiában való megjelenés valóságával.

Az utolsó téma az ökumené volt. A mindennapokban a pozitív példát a vegyes házasságok jelentik – hangzott el az első hozzászóló, Szabó István részéről. A „magasabb szintű, hivatalos” ökumenéről ugyanő mindössze csupán ennyit mondott: „A jelenlegi kormányzati politika olyan egységet teremtett, amelyen én is csodálkozom…”

„A keresztény egység már adott, csak fel kell fedeznünk, meg kell élnünk. Az a kérdés – mondotta Gáncs Péter –, hogy tudunk-e tanulni egymástól, tudunk-e együtt ünnepelni, közösen úrvacsorázni.” „Imádkozni már együtt imádkozunk, és az igazi eredmények így születnek” – tette hozzá Veres András.

A vendégek véleménye szerint az ökumené mai helyzetén – túl a személyes kapcsolatok erősítésén – egy közös bibliafordítás is tovább javíthatna.

GaZsu