Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 17 - Alapkőletétel Kőszegen

Egyházunk egy-két hete

Alapkőletétel Kőszegen

Kőszegen több evangélikus intézmény is megkezdte, illetve újrakezdte a működését az utóbbi évtizedben: szeretetotthon létesült, és ismét egyházi fenntartásba került az egykor államosított középiskola, amely ma az Evangélikus Mezőgazdasági, Kereskedelmi és Informatikai Szakközépiskola nevet viseli. A húsvéthétfőn rendezett ünnepség egy újabb – a szó szoros értelmében vett – építkezés kezdetét jelezte: letették az új gyülekezeti háznak, illetve a középiskolai kollégium új épületszárnyának az alapkövét.

Amint az alapkőben elhelyezett okiratból is kiderül, az építkezés gondolata az egyházközségben fogalmazódott meg, miután egykori iskolaépülete – jelenleg a város óvodája – után a gyülekezet pénzbeli kárpótlásban részesült. Elhatározták, hogy a 2004-ben megkapott összegből új gyülekezeti házat építenek.

Több lehetőséget megvizsgálva úgy döntöttek, hogy a legkedvezőbb megoldás az, ha a szakközépiskolával közösen építik fel az új gyülekezeti házat, illetve bővítik a kollégiumot a Zrínyi utcai ingatlanon. A telken 1989/90-ben csak részben épült meg az akkor még városi fenntartású szakközépiskola kollégiuma; most az eddig beépítetlen részén indult meg az építkezés. A terveket Vincze Csaba építészmérnök készítette, aki a kollégium épületét is tervezte egykor.

Az első feladat a meglévő kollégiumépület és a telek megvásárlása volt; ezek Kőszeg város tulajdonát képezték, mert a fenntartó Magyarországi Evangélikus Egyház az iskola 2001. évi visszavétele után csak használatba kapta az épületet. Az országos egyház tehát 2005-ben megvásárolta a meglévő ingatlant, az egyházközség pedig a rá eső telekhányadot.

Az új épület elkészültével a kollégium az egykor elmaradt tanulószobákkal, közösségi és kiszolgálóhelyiségekkel bővül majd. A lelkészi hivatalt, lelkészlakást és gyülekezeti helyiségeket magába foglaló új gyülekezeti ház felépülésével pedig megkezdődhet a Gyöngyös utcai konventház teljes egészében szeretetotthonná való átalakítása is, így a 2001 óta a gyülekezeti helyiségekkel és lelkészlakással egy fedél alatt működő otthon bővítése szintén megoldódhat. Iskola és kollégium, gyülekezeti ház és szeretetotthon öleli majd körül a belső udvar zártságában megbúvó – a türelmi rendelet nyomán épült – templomot.

A hálaadó istentisztelet szolgálatára Ittzés Jánost, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspökét, a gyülekezet korábbi lelkészét – aki közel két évtizeden keresztül szolgált az Alpokalján fekvő kisvárosban – hívták meg. A püspök igehirdetésében az ünnep evangéliuma, Lk 24,13–35 alapján az emmausi tanítványokról szólt; azt a Krisztust hirdette az ünneplő gyülekezetnek, aki hallótávolságban van tőlünk, és aki útitársunk életünk útján. Ő közvetíti felénk türelmesen Isten irgalmát és szeretetét, és ő az élet kenyere, a szentség szerzője.

Az istentisztelet után a gyülekezet átvonult az építkezés Zrínyi utcai helyszínére, hogy az alapkőben elhelyezzék a munka megkezdéséről tanúskodó okiratot. A dokumentumot ellátta kézjegyével az egyházkerület püspöke, illetőleg az épület tervezője, valamint az iskola igazgatója, Király Csaba, továbbá Baranyay Csaba lelkész és Koczor Lajos egyházközségi felügyelő.

Menyes Gyula

Regionális hozzárendelés: K?szegi Evangélikus Egyházközség