Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 18 - Egyházkerületi közgyűlés Veszprémben

Egyházunk egy-két hete

Egyházkerületi közgyűlés Veszprémben

A Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület presbitériuma és közgyűlése az elmúlt szombaton, április 22-én ülésezett Veszprémben. A közgyűlés tagjai és az érdeklődők az egyházközség gyülekezeti termében ültek össze számadásra, döntéshozatalra.

Az alkalom Isó Zoltán veszprémi lelkész áhítatával kezdődött, aki a bibliaolvasó Útmutató aznapi igéje, 2Tim 2,8–13 alapján prédikált. Igehirdetésében arra hívta fel a figyelmet, hogy sokak nézetével ellentétben nem az anyagi javak tartják meg az egyházat, hanem a halál felett győzelmet aratott Krisztus. Legyünk hát hűségesek Krisztushoz, és akkor megtapasztaljuk, hogy ő biztosítja egyháza földi életének anyagi feltételeit is.

Ezután Ittzés János püspök ismertette jelentését, amelynek az Istenünk hűségére számíthatunk címet adta. Kiemelte, hogy szolgálatunkat, megnyilvánulásainkat meghatározza a bennünk élő egyházkép. Új liturgiánk nagy hálaadó imádsága Jézus Krisztus földön küzdő egyházáról beszél. Hiszen amikor elhívta tanítványait, nem sikereket és gondtalan életet jövendölt nekik, hanem megpróbáltatásokat és kereszthordozást. Amit viszont megígért – bűnbocsánatot, békességet és az üdvösség reménységét –, azt ma is megadja követőinek. „Vajon mi jól értjük-e a történelmet formáló, népének hűséget fogadó Úristen ígéreteit?” – tette fel a kérdést az egyházkerület vezetője. Majd az örömökről, gondokról szólt; jelentését a köszönet szavaival zárta.

Dr. Weltler János egyházkerületi felügyelő ciklusának utolsó előtti fórumán mérleget vont az elmúlt hat év elnökségi munkájáról. Utalt arra, hogy a ciklus során tartott üléseken már összevetette a székfoglaló beszédében elhangzott céljait a megvalósultakkal, továbbá folyamatosan ismertette az elért eredményeket és a pillanatnyi kudarcokat. Összegzésül elmondta, hogy a kerületi elnökség egyházi törvényeink, az országos és kerületi határozatok alapján végezte a munkáját. Végül hálát adott azért, hogy betegsége ellenére is el tudta látni a hat évvel ezelőtt vállalt tisztségéből adódó feladatait.

A kerület tisztségviselőinek a jelentései után az egyházkerületi jelölőbizottság elnöke ismertette az egyházkerületi felügyelőjelöltek véglegesített listáját. Nagy Eörs, Szabó György és Vincze Csaba vállalta az elnökségi tisztségre való jelölést.

Az egyházkerület közgyűlésének tagjai egyhangúlag támogatták azt a javaslatot, hogy hozzák létre a tiszteletbeli örökös egyházkerületi felügyelői címet, amelyet elsőként – szolgálati mandátumának lejárta után – dr. Weltler János töltsön be.

Végezetül a Pápai Evangélikus Egyházközség kérése került napirendre: a gyülekezet általános iskolájának igazgatótanácsába kértek tagot az egyházkerület részéről. A közgyűlés ebben az ügyben nem szavazott, mert új törvényeink értelmében az egyházközségek által fenntartott intézményekbe nem kell küldöttet delegálnia az egyházkerületnek.

Menyes Gyula

Regionális hozzárendelés: Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület