Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 18 - A Magyarországi Evangélikus Egyház által (is) alapított Magyar Ökumenikus Segélyszervezet hírei

Keresztutak

A Magyarországi Evangélikus Egyház által (is) alapított Magyar Ökumenikus Segélyszervezet hírei

Hazai árvízi tevékenység

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet azonnal, az elsők között reagált a belvíz (Kunhegyes, Derecske) és az árvíz következtében kialakult helyzetre, így többek között a Duna északi (Pilismarót, Dömös, Kisoroszi, Sződliget) és déli szakaszán (Báta) segítette a rászorulókat. Emellett a Tisza legkritikusabb pontjain – az északi régióban Tokajnál, Szolnok mellett Vezsenyben, valamint a Szeged körzetében – lakóknak vittek gyorssegélycsomagokat a munkatársak. Ezeken a területeken a segélyszervezet közel kétezer érintett embert támogatott élelmiszerrel, ivóvízzel és higiéniai termékekkel, valamint biztosította a védekezésben dolgozó önkéntesek ellátását is ott, ahol ez nem volt megoldott.

Az ökumenikus segélyszervezet munkatársai végigjárták a Bodrog menti településeket is. Felvették a kapcsolatot a helyi lelkészekkel annak érdekében, hogy egy lehetséges, a lakókat is érintő árvízkár esetén azonnal segítséget tudjanak nyújtani.

Nemzetközi terepen

A rendkívüli magyarországi árvíz mellett a segélyszervezet nem feledkezett el arról sem, hogy a szomszédos déli országban, Szerbiában, Újvidéken még válságosabb árvízi helyzet alakult ki. Vajdaságban Titelnél, ahol Magyarország két legnagyobb folyója összefolyik, rendkívüli helyzet következhet be, hiszen majdnem egy időben érkezik meg ebbe a körzetbe az a két árhullám, amelyhez hasonló mértékűt egy évszázada nem tapasztaltak. Az itt található gátak már több mint százévesek; karbantartásukat az elmúlt évtizedekben elhanyagolták. Ezért a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet felajánlotta segítségét a protestáns, Béres Károly vezette EHO-nak (Ecumenical Humanitarian Organization, Újvidéki Ökumenikus Segélyszervezet), és két munkatársát küldte a veszélyeztetett körzetbe, ahol jelenleg közösen végeznek felméréseket, és segélyakciókat bonyolítanak le. A két szervezet a tavalyi bánáti árvíz során is együttműködött. Az elkövetkező napokban a dél-romániai árvízkárosultakat (Bistret és környéke) segíti helyszíni beszerzéssel az ökumenikus segélyszervezet.

A fentiekben ismertetett segélyprogramok összértéke meghaladja a tízmillió forintot.