Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 18 - Soltvadkerti „hajtások”

A közelmúlt krónikája

Soltvadkerti „hajtások”

Keresztény rendezvények – világi intézményben

Nagyhéttől májusig több keresztény eseménynek is helyet adott a soltvadkerti Városi Művelődési Ház, Könyvtár és Szabadidőközpont. Április közepén Örök Biblia címmel nyitott meg kiállítást Reisinger János irodalomtörténész. A tárlaton különböző festők művei láthatók, témájukat azonban egytől egyig a Bibliából merítik: alkotásaikon ószövetségi történetek (Mózes, Ábrahám, Noé) éppúgy jelen vannak, mint az arccal vagy éppen csak hátulról, oldalról ábrázolt Jézus.

Érdekes volt viszontlátni az ismert eseményeket egy-egy művész némelykor szokatlan „szemüvegén” keresztül. A kiállítást május elejéig tekinthetik meg az érdeklődők, de akár az iskolai osztályok is hittan- vagy éppen rajzóra keretében.

Április 24-én, hétfőn ugyanebben a teremben mutatták be a kisváros ifjú költőjének, ifj. Szávay Lászlónak a Messiás-szakadék című kötetét. Az ötödéves evangélikus teológushallgatónak ez az első könyve, amely 2005 adventjében jelent meg. A bemutatóra a költészet napja adta az apropót, eleddig ugyanis a poéta – tanulmányi és cserkészelfoglaltságai miatt – nem tudott eleget tenni a könyvtár meghívásának. A lényeg, hogy a verskedvelőknek, a tanároknak és a kisváros evangélikusságának nagy örömére most, húsvét után megvalósulhatott az ankét.

Tánc a konyhakredenc előtt

Valahogy így zajlott a ’60-as években a rock and roll betörése a falusi életbe: a mama főzött a konyhában, szólt a rádió, aztán egyszer csak táncra perdültek a papával a kredenc előtt… Ezt a világot álmodták újra a soltvadkerti Evangélikus Óvoda áprilisi báljának szervezői, amikor berendezték a városi sportcsarnokot erre az alkalomra. Igen: a sportcsarnokra volt szükség, mert máshol nemigen fért volna el az a több mint háromszáz vacsoravendég, akiket a pörkölt mellett a híres-neves rétes is idevonzott. Az ünnepi menü felvezetéséről Homoki Pál segédlelkész és Lakatosné Hachbold Éva óvodavezető gondoskodott.

A bál a hagyományokhoz híven idén sem csak a szülőké volt, hiszen a bajor nyitótáncot az ovisok járták, később pedig a volt ovisok is felléptek „lövöldözős” koreográfiájukkal. Éjfél felé aztán a szülők és az óvónők is bemutatták „csak erre az alkalomra” összeállított revüjüket. Közben pedig bárki táncolhatott a kredenc előtt, ahogy az mintegy negyven éve (valószínűleg) megtörtént. És ez így ment hajnalig, ahogy az ilyenkor Vadkerten menni szokott…

(Bővebb információ: www.soltvadkert.hu)

Ifj. Káposzta Lajos