Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 19 - Csernobil katasztrófájára emlékeztünk

Keresztutak

Csernobil katasztrófájára emlékeztünk

Gyertyafények gyúltak április 26-án, szerdán este a budapesti Déli pályaudvar kerengőjében (képünkön). A több civil szervezet – az Energia Klub, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Védegylet és a Greenpeace – felhívására összegyűltek így emlékeztek a húsz évvel ezelőtti csernobili atomkatasztrófára.

Ugyancsak az e tragédiára való emlékezés állt annak az alkalomnak a középpontjában, amelyet április 30-án, vasárnap délután tartottak a budavári evangélikus gyülekezet kápolnájában.

A Jézus Testvérei Ökumenikus Diakóniai Rend által szervezett emlékimaest kezdetén Széchey Béla, a rend apátja, valamint a Magyarországi Zöld Kereszt Egyesület nevében Tilly Gabriella operaénekes, újságíró köszöntötte a megjelenteket. Dr. Mózsa Szabolcs egyetemi docens, radiológus orvos referátumában elsőként az eseményeket idézte fel, majd a történtek súlyos következményeivel szembesített. Az előadó a pusztítás mértékét – az emberi veszteségeket és a természeti károkat – megrázó diaképekkel szemléltette.

A beszámolót követő ökumenikus imaórán az áldozatok emlékére szállt a fohász az ég felé. A program a szomszédos templomban úrvacsorás istentisztelettel zárult, amelyen Széchey Béla prédikált. A liturgiában özvegy Magassy Sándorné evangélikus, valamint Kaszás Sándor református lelkész szolgált.

GaZsu