Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 19 - Vezérfonal mentén

Egyházunk egy-két hete

Vezérfonal mentén

A tanév végi nagy hajrá előtt igazán jó alkalom nyílt lelki feltöltődésre, szakmai megbeszélésekre, találkozásokra április 25–27-én Balatonszárszón, az Evangélikus Konferencia- és Missziói Otthonban. E három szép, tavaszi napon az oktatási intézményvezetők konferenciájának vezérfonala 1Jn 2,28 alapján ez volt: „Maradjunk meg Krisztusban!”

János apostol első levelének 2–3. fejezetéből választottak igeszakaszokat az áhítatokon szolgálók is: Szemerei János esperes, Hafenscher Károly országos irodaigazgató, Ittzés János elnök-püspök és Gáncs Péter püspök. A záró úrvacsorai istentiszteleten Aradi György lelkész szolgált.

A választott bibliai tanításhoz kapcsolódtak a konferencia referátumai is. Ittzés János Az ifjúságot fenyegető tévtanítások napjainkban címmel tartott előadást. Beszélt a manapság tapasztalható sok-sok gondról, melyeket az Isten nélküli élet nyomorúságából eredeztetett. Egy tévtanítás – nincs Isten – ezer keserű gyümölcsöt terem. Meg kell hallgatnunk a fiatalokat, meg kell tennünk mindent a ránk bízottakért – fejtette ki az elnök-püspök.

Dr. Sirkó Éva, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet pszichiátere Pszichés zavarok serdülő- és ifjúkorban, ezek okai és kezelési lehetőségei címmel tartott referátumot. Szakszerű mondandójának, elgondolkodtató szavainak végkicsengése, a hit és a szeretet fontossága mellett ő is hangsúlyozta a gyermekeink és fiataljaink iránti felelősséget.

Ribár János esperes témája Az ifjúság lelkigondozása volt. Az individuummal történő foglalkozásra, pásztorolásra, személy- és problémacentrikus megközelítésre van szükség – fejtette ki. Ugyancsak a délután folyamán beszélgettek a résztvevők az országos elnökség tagjaival az egyházi oktatás időszerű kérdéseiről. Az oldott légkörű, tartalmas fórumon az iskolalelkészek alkalmazásának várható örömeiről és gondjairól is szó esett.

A konferencián természetesen időszerű szakmai kérdések is helyet kaptak. Egyebek mellett az intézményi tervezés, a pályázatok készítésének szakszerűsége, tartalmi és formai követelményei, a sűrűsödő ellenőrzésekre való alapos és gondos felkészülés kérdése került terítékre.

(jk)

Regionális hozzárendelés: Balatonszárszói Evangélikus Leányegyház