Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 19 - Tótkomlós kétszázhatvan éves

A közelmúlt krónikája

Tótkomlós kétszázhatvan éves

A felvidéki háborúzások elől Békésszentandráson menedéket lelő telepesek 1746 tavaszán elfogadták Rudnyánszky József báró ajánlatát, aki Komlós pusztát ajánlotta nekik lakóhelyül. Szarkóczi János evangélikus lelkész és Mravik Péter tanító vezetésével mintegy nyolcvan család települt át, és kezdte meg építő-gazdálkodó munkáját a kijelölt telkeken. Mindannyian ágostai hitvallású evangélikus szlovákok voltak. Ők tekinthetők a város alapítóinak. Április 22-én, szombaton délelőtt kétnyelvű hálaadó istentisztelettel kezdődött a tótkomlósiak emlékező ünnepségsorozata.

Az élő hittel, kitartó szorgalommal és példaadással munkálkodó elődök „emlékműve” a város főterén terebélyesedő evangélikus templom. Az ódon falak között Szpisák Attila országos szlovák lelkész, magyar nyelven pedig Káposzta Lajos püspökhelyettes szolgált igehirdetéssel. A gyülekezet egyaránt énekelt szlovákul és magyarul; az együttlét bensőséges hangulatát fokozta az óvodások kétnyelvű műsora és a Baloghné Szemerei Mária lelkész által vezetett gyülekezeti énekkar közreműködése is. Az egyházközség múltjáról Motyovszkiné Udvaros Ida és Krcsmériné Gyurkovics Mária mondott el helytörténeti összefoglalót magyar, illetve szlovák nyelven.

Az ünnepi közgyűlésen először Szemerei Zoltán egyházkerületi felügyelő köszöntötte az egybegyűlteket. Őt követte a szlovákiai testvérváros és testvérgyülekezet felügyelője, Mária Zahorczova és a romániai Nagylak esperese, Juraj Bálint. A Szlovák Köztársaság békéscsabai főkonzulátusának vezetője, Stefan Dano szlovákul és magyarul is szólt a közgyűlés résztvevőihez. Köszöntőt mondott a város polgármestere, Gyivicsánné dr. Szenczi Irén, aki mondanivalóját az efezusbeliekhez írott levél 4. fejezetének 1–3. versével zárta.

A jeles alkalomra a vendégek számára kedves ajándékokat készítettek az evangélikus szeretetotthon lakói. A templomi megemlékezés befejezését követően közösen elfogyasztott ebéd a hívek adományaiból és sok-sok kétkezi munkájuknak köszönhetően került az ünnepi asztalra.

A vendégek között üdvözölhettük a galántai Samaritan és Simeon evangélikus szeretetotthon igazgatónőjét, Maria Hudákovát, akivel a vasárnapi istentisztelet záró oltári szolgálata előtt testvéri együttműködési szerződést írt alá a tótkomlósi Evangélikus Egyházi Szeretetotthon vezetője, Baloghné Szemerei Mária és Balogh András otthonlelkész.

A születésnapi tortára csak szimbolikusan fért rá a kétszázhatvan gyertya, hirdetve Isten kegyelmét, amellyel a hit által élő, de a történelem által nagyon is megtépázott és megfogyatkozott gyülekezetét megtartotta a Dél-Alföld e szép, barátságos tájékán.

A letelepedés napján, április 24-én a helyi szlovák önkormányzat rendezett – saját körein belül – emlékező ünnepséget, április 29-én pedig a „város napja” program zárta az évfordulós megemlékezések sorát.

Stirbiczné

Regionális hozzárendelés: Tótkomlósi Evangélikus Egyházközség – Evanjelický cirkevný zbor a.v. v Slovenskom Komlóši