Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 21 - Európa protestáns arca

Keresztutak

Európa protestáns arca

Az Európai Protestáns Egyházak Közösségének (GEKE/CPCE) Végrehajtó Bizottsága április első hetében Budapesten tartotta aktuális ülését. A helyszínválasztást az is indokolta, hogy a szervezet ez év szeptember 12-től 18-ig Budapesten, a Ráday Kollégiumban rendezi meg hatévenként esedékes nagygyűlését. A rendezvény központi témája Európa protestáns arca lesz.

Az Európai Protestáns Egyházak Közössége 1973-ban alakult, és Leuenbergi Egyházközösség néven vált ismertté. E szervezet létrejöttét és tevékenységét az a szándék motiválta, hogy a 16. századi reformációban gyökerező egyházak a közös teológiai felismerések és közös egyházi gyakorlat mentén – a nagy globális vagy kontinentális és a kisebb nemzeti, de felekezeti szempontból szélesebb ölelésű ökumenikus szervezetek mellett – egy sajátos, bensőséges közösséget hozzanak létre.

A közösség kifejezésnek esetünkben abban áll a különös jelentése és jelentősége, hogy nemcsak általában Krisztus megváltó tettében keresi az összetartozást, hanem azon belül szószéki és úrasztali (oltári) közösséget vállal, hangsúlyoz és él meg. Leuenbergben a 16. századi reformáció két nagy ága, az evangélikus (lutheránus, német) és református (kálvinista, svájci-francia) talált örvendetesen egymásra. Ez a közösség bővült később a metodista (Wesley-féle, angolszász) reformációban gyökerező európai egyházakkal. (Jelenleg komoly párbeszédet folytatnak az Európai Baptista Szövetséggel.)

A szeptemberi nagygyűlés nyilvánvalóan nagy jelentőséggel bír nemcsak magára a szervezetre nézve általában, hanem a magyarországi tagegyházakra, tehát a Magyarországi Református, a Magyarországi Evangélikus és a Magyarországi Metodista Egyházra nézve konkrétan is.

A rendezvény jelentősége – tekintettel a főtémára és az európai kontextusra – túlmutat az egyházi közéleten, a tanácskozás üzenetet hordozhat az egész magyar társadalom számára. A megosztott és folyamatosan atomizálódó magyar nemzetnek is egészen nyilvánvalóan szüksége van a közösség erősítésére. Hisszük, hogy ebben a protestáns hagyománynak, értékrendnek és közösségteremtő erőnek is nagy szerepe lehet. E szükség és lehetőség nevében tekintünk tiszteletteljes várakozással dr. Mádl Ferenc nemzetközi jogász, korábbi köztársasági elnök előadása elé, amely a konferencia főelőadása lesz kulturális, társadalmi és jogi szempontból. A téma teológiai exponálását dr. Wolfgang Huber püspök, a Németországi Protestáns Egyház (EKD) elnöke végzi. A tanácskozás résztvevői felkeresik a Parlamentet is, és találkoznak az Országgyűlés elnökével, illetve politikai életünk jeles személyiségeivel.

Mint már említettem, szeretnénk, ha ez a nemzetközi egyházi esemény minél szélesebb körben és tartalmában minél mélyebben érintené gyülekezeteinket, a sajátos szolgálati ágakban fáradozókat és minden testvérünket. Ezért a konferencia ünnepi, úrvacsorás istentisztelettel nyílik meg (szeptember 12-én 20 órakor a Deák téri evangélikus templomban), illetve zárul be (szeptember 18-án 11 órakor a Kálvin téri református templomban). Ezekre az istentiszteletekre mindenkit szeretettel hívunk és várunk.

Annak érdekében, hogy a magyarországi egyházi élet jellegzetes szolgálatait az európai református, evangélikus és metodista egyházak képviselői minél mélyebben megismerjék, kisebb csoportokban tematikus látogatásokat szervezünk. Ezek sorában a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében megismerkedhetnek a Magyar Katolikus Egyháznak a magyar ökumenében vállalt részvételével; a Dohány utcai zsinagógában a keresztény-zsidó dialógus magyarországi helyzetével; a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) lágymányosi székházában a keresztény ifjúsági munkával; a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet soroksári központjában a szervezett ökumenikus-diakóniai munkával; a pesterzsébeti evangélikus médiaközpontban pedig az egyház, társadalom és kommunikáció kérdéskörével.

A külföldi résztvevők közül sokan szívesen vállalnak igehirdetői szolgálatot vagy köszöntő beszédet gyülekezeteinkben. Reménységünk szerint szeptember 17-én, vasárnap több mint ötven református, evangélikus és metodista gyülekezetben fogadhatjuk a különböző európai országokból érkezett egyházi vezetőket mint vendég igehirdetőket. Hisszük, hogy ezek az alkalmak mind a közösség erősödését szolgálják gyülekezeteinkben, egyházaink között, nemzetünk életében és az egész európai közösségben.

Az Európai Protestáns Egyházak Közössége Végrehajtó Bizottságának ülését meglátogatta dr. Bölcskei Gusztáv püspök a református, Ittzés János elnök-püspök az evangélikus és Csernák István szuperintendens a metodista egyház képviseletében. A magyarországi tagegyházak vezetői megerősítették a meghívást, és az Európai Protestáns Egyházak Közösségének budapesti konferenciáját imádságos szeretetükről és együttműködési készségükről biztosították.

Ehhez az imádsághoz, szeretethez és együttműködéshez csatlakozzunk mindannyian, hogy erősödjék a közösség a mi sajátos protestáns értékeink által is!

Dr. Bóna Zoltán, a MEÖT főtitkára