EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 21 - Európa protestáns arca

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Európa protestáns arca

Az Európai Protestáns Egyházak Közösségének (GEKE/CPCE) Végrehajtó Bizottsága április első hetében Budapesten tartotta aktuális ülését. A helyszínválasztást az is indokolta, hogy a szervezet ez év szeptember 12-től 18-ig Budapesten, a Ráday Kollégiumban rendezi meg hatévenként esedékes nagygyűlését. A rendezvény központi témája Európa protestáns arca lesz.

Az Európai Protestáns Egyházak Közössége 1973-ban alakult, és Leuenbergi Egyházközösség néven vált ismertté. E szervezet létrejöttét és tevékenységét az a szándék motiválta, hogy a 16. századi reformációban gyökerező egyházak a közös teológiai felismerések és közös egyházi gyakorlat mentén – a nagy globális vagy kontinentális és a kisebb nemzeti, de felekezeti szempontból szélesebb ölelésű ökumenikus szervezetek mellett – egy sajátos, bensőséges közösséget hozzanak létre.

A közösség kifejezésnek esetünkben abban áll a különös jelentése és jelentősége, hogy nemcsak általában Krisztus megváltó tettében keresi az összetartozást, hanem azon belül szószéki és úrasztali (oltári) közösséget vállal, hangsúlyoz és él meg. Leuenbergben a 16. századi reformáció két nagy ága, az evangélikus (lutheránus, német) és református (kálvinista, svájci-francia) talált örvendetesen egymásra. Ez a közösség bővült később a metodista (Wesley-féle, angolszász) reformációban gyökerező európai egyházakkal. (Jelenleg komoly párbeszédet folytatnak az Európai Baptista Szövetséggel.)

A szeptemberi nagygyűlés nyilvánvalóan nagy jelentőséggel bír nemcsak magára a szervezetre nézve általában, hanem a magyarországi tagegyházakra, tehát a Magyarországi Református, a Magyarországi Evangélikus és a Magyarországi Metodista Egyházra nézve konkrétan is.

A rendezvény jelentősége – tekintettel a főtémára és az európai kontextusra – túlmutat az egyházi közéleten, a tanácskozás üzenetet hordozhat az egész magyar társadalom számára. A megosztott és folyamatosan atomizálódó magyar nemzetnek is egészen nyilvánvalóan szüksége van a közösség erősítésére. Hisszük, hogy ebben a protestáns hagyománynak, értékrendnek és közösségteremtő erőnek is nagy szerepe lehet. E szükség és lehetőség nevében tekintünk tiszteletteljes várakozással dr. Mádl Ferenc nemzetközi jogász, korábbi köztársasági elnök előadása elé, amely a konferencia főelőadása lesz kulturális, társadalmi és jogi szempontból. A téma teológiai exponálását dr. Wolfgang Huber püspök, a Németországi Protestáns Egyház (EKD) elnöke végzi. A tanácskozás résztvevői felkeresik a Parlamentet is, és találkoznak az Országgyűlés elnökével, illetve politikai életünk jeles személyiségeivel.

Mint már említettem, szeretnénk, ha ez a nemzetközi egyházi esemény minél szélesebb körben és tartalmában minél mélyebben érintené gyülekezeteinket, a sajátos szolgálati ágakban fáradozókat és minden testvérünket. Ezért a konferencia ünnepi, úrvacsorás istentisztelettel nyílik meg (szeptember 12-én 20 órakor a Deák téri evangélikus templomban), illetve zárul be (szeptember 18-án 11 órakor a Kálvin téri református templomban). Ezekre az istentiszteletekre mindenkit szeretettel hívunk és várunk.

Annak érdekében, hogy a magyarországi egyházi élet jellegzetes szolgálatait az európai református, evangélikus és metodista egyházak képviselői minél mélyebben megismerjék, kisebb csoportokban tematikus látogatásokat szervezünk. Ezek sorában a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében megismerkedhetnek a Magyar Katolikus Egyháznak a magyar ökumenében vállalt részvételével; a Dohány utcai zsinagógában a keresztény-zsidó dialógus magyarországi helyzetével; a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) lágymányosi székházában a keresztény ifjúsági munkával; a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet soroksári központjában a szervezett ökumenikus-diakóniai munkával; a pesterzsébeti evangélikus médiaközpontban pedig az egyház, társadalom és kommunikáció kérdéskörével.

A külföldi résztvevők közül sokan szívesen vállalnak igehirdetői szolgálatot vagy köszöntő beszédet gyülekezeteinkben. Reménységünk szerint szeptember 17-én, vasárnap több mint ötven református, evangélikus és metodista gyülekezetben fogadhatjuk a különböző európai országokból érkezett egyházi vezetőket mint vendég igehirdetőket. Hisszük, hogy ezek az alkalmak mind a közösség erősödését szolgálják gyülekezeteinkben, egyházaink között, nemzetünk életében és az egész európai közösségben.

Az Európai Protestáns Egyházak Közössége Végrehajtó Bizottságának ülését meglátogatta dr. Bölcskei Gusztáv püspök a református, Ittzés János elnök-püspök az evangélikus és Csernák István szuperintendens a metodista egyház képviseletében. A magyarországi tagegyházak vezetői megerősítették a meghívást, és az Európai Protestáns Egyházak Közösségének budapesti konferenciáját imádságos szeretetükről és együttműködési készségükről biztosították.

Ehhez az imádsághoz, szeretethez és együttműködéshez csatlakozzunk mindannyian, hogy erősödjék a közösség a mi sajátos protestáns értékeink által is!

Dr. Bóna Zoltán, a MEÖT főtitkára


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Felfelé húzó erő
Aquinói Tamás imája
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Újabb életjelek Váraljáról
Elfogadták a zárszámadást
Összevont presbiteri ülés és közgyűlés az Északi Egyházkerületben
Paks ismét esperesi székhely
Választás volt – váltás nem
A szórványokért munkálkodni
Emlékeket rendezgetve…
Keresztutak
Erdélyi hírek
Zsoltárok – kínai hangszerelésben
Európa protestáns arca
Svéd látogatás
Evangélikusok
A második legfontosabb kérdés
Bemutatkoznak az Északi Egyházkerület felügyelőjelöltjei
Benczúr László
Dr. Cserháti Péter
Jó kedély az ige által – mindennapos jólétre
Elhunyt Kiss Béláné Jikéli Éva Mária
Nem csak püspök volt!
e-világ
Komolyan vesszük-e a teremtett világot?
Keresztény szemmel
Rogate!
Imádkozunk – pünkösd előtt
A hét témája
Rogate vasárnapja
Kapcsolat
Imádság a tudás alázatosságáért
Keresztelő utáni imádság
Észrevenni Jézus szeretetét
Egy gyermek imája
Itt vagy
Tenyereden…
Hálaadás
Lépésről lépésre
Tavaszi imádság megújulásért
„A földön áll, de az ég tartja meg”
Van túlsó part
A közelmúlt krónikája
Álom-világ
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Szembesülés a közelmúlttal
Szent István könyvhét
Nyugati kerületi kórustalálkozó
A Tamás-templom zenéje Budapesten
Cantate – Pilisen
Áfonyás almás
A vasárnap igéje
Jézus nevében
Megbízás a kiválasztottaknak
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Cantate
Énektanítás a gyülekezetben
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 21 Európa protestáns arca

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster